ePlaneta

IDC i Gartner analize: raste prodaja PC računara

Analitičarske kuće IDC i Gartner objavile su najnovija istraživanja o globalnoj PC industriji, koji ukazuju da se nakon godina opadanja, nastavlja pozitivan trend za proizvođače PC računara.

PCPress.rs Image

Veliki rast prodaje

Prema Gartneru, prodaja PC računara u SAD-u porasla je za 11.4 procenta u trećem kvartalu ove godine u odnosu na isti period prošle godine, što je najveći rast u poslednjoj deceniji. Na svetskom nivou, rast je 3.6 procenata, a ukupno je prodato 71.4 miliona jedinica. Najviše računara u SAD-u prodao je HP, koji drži 30.8 procenata tržišta, a iza njega je Dell, sa 25 procenata. Listu najvećih proizvođača zaokružuju Lenovo, Apple i Acer. Pomenuti podaci odnose se na prodaju desktop, laptop i ultra-mobilnih računara (kao što je Microsoft Surface), ali u nju nisu uključeni Chromebook računari i iPad tableti. Nezavisno od toga, prodaja Chromebook računara porasla je čak za 90 procenata, najviše zbog prelaska na učenje na daljinu koje je i dalje na snazi u SAD-u.

IDC je objavio rezultat da je u Q3 prodato 81.3 miliona računara globalno, što je povećanje od 14.6 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Oni su naglasili da je do tolikog rasta došlo zbog toga što se u treći kvartal ušlo sa mnogo neispunjenih obaveza, odnosno neisporučenih računara iz drugog kvartala, zbog pandemije korona virusa. Razlog je što proizvođači nisu mogli da dođu do pojedinih komponenti jer je u jednom trenutku transportni sistem u svetu bio gotovo potpuno zaustavljen.

Prema IDC-u, najveću prodaju imali su Lenovo i HP. Lenovo je držao 23.7 procenata globalnog tržišta (uz rast od 11 odsto), dok je HP bio na drugom mestu sa 23 procenta tržišta. Na trećem, četvrtom i petom mestu nalaze se Dell, Apple i Acer.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,