IDC predviđa veliki pad prodaje PC računara u 2022. godini

Analitičari iz IDC-a smatraju da će do kraja ove godine, broj prodatih računara biti 321.2 miliona jedinica, što je pad od 8.2 procenta u odnosu na prethodnu godinu. Kada su laptop računari u pitanju, pad će biti nešto manji, 6.2 odsto, sa ukupno 158 miliona prodatih jedinica.

idc

Ipak ne niže nego pre pandemije

Ipak, ove vrednosti će biti veće nego u 2019. godini. Pandemija korona virusa, kao i masovan prelazak na rad i učenje od kuće, uticali su na ogromno povećanje prodaje tokom prethodne dve godine. Sada je očigledno da se taj trend smiruje, ali je i dalje bolje nego pre početka pandemije.

S druge strane, očekivanja su da će u 2023. godini, ponovo započeti rast prodaje, prvenstveno na komercijalnom PC tržištu, dok će se u domenu kućnih korisnika i za edukaciju, nastaviti trend smanjenja.

Kao najveći uzrok problema sa prodajom, izdvojen je nedostatak čipova na tržištu, za koji se očekuje da će se stabilizovati u narednih godinu dana. Međutim, rat između Ukrajine i Rusije vidi se kao ozbiljan problem, jer će definitivno smanjiti potražnju za računarima u tom regionu, a tu je i velika inflacija, koja će mnoge korisnike od kupovine novih računara.

Interesantno je da se u istraživanju ne pominje Windows 11, niti njegova ograničenja (nekompatibilnost) sa starijim generacijama računar. To ukazuje da IDC ne smatra ovo kao značajan faktor, odnosno da korisnici neće želeti da menjaju svoje računare da bi mogli da pokrenu novi Windows OS.

Izvor: IDC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,