BIZIT plus

IFA 2016: MyKi pametni sat za decu

Veliki broj izlagača na IFA sajmu svake godine zahteva pravu armiju novinara i strateški plan pokrivanja hala, kako vam slučajno ne bi promakao neki mega interesantan gedžet. Nama je na plaketu danas bila hala 25, a gedžet koji smo imali prilike da vidimo nazvan je MyKi, i u pitanje je pametni sat namenjen najmlađima – od 3 do 11 godina.

dsc_6708

Ako se pitate šta će deci pametni sat – na pravom ste putu da otkrijete ono što su inženjeri ove kompanije smislili. Naime, MyKi je vrlo jednostavan pametni sat dopadljivog dizajna koji omogućava nekoliko stvari: praćenje lokacije vašeg deteta, obavljanje hitnih poziva preko samog sata, određivanje sigurnih zona i obaveštavanje kada ih dete napusti, kao i SOS pozive.

Satovi deluju dopadljivo, videli smo tri modela sa različitim bojama, a u ruci sat deluje veoma robustno. Po rečima gospodina Atanasovskog, CCO-a kompanije Allterco integrisani moduli ovom interesantnom pametnom satu daju veliki broj mogućnosti. SIM kartica omogućava pozive na nekoliko predefinisanih brojeva, kao i SOS poziv. Kombinacija GPS modula i mobilne mreže garantuje precizno praćenje kretanja deteta, a tu je i akcelerometar, koji je zgodan za praćenje dnevne aktivnosti deteta. Displej nije previše veliki, ali prikazuje sve potrebne informacije, dok gumeni okvir sa elementima u obliku smajlija dodatno naglašava publiku ovog sata.

Aplikacija kojom se kontroliše sat i podešavaju parametri je deo priče koji nam se još više svideo, jer se vidi da je istoj posvećeno dosta vremena, kako na polju funcionalnosti, tako i kada je u pitanju jednostavnost korišćenja.

Pored MyKi sata, videli smo i sličan, doduše dosta prostiji uređaj namenjen ljubimcima, a koji, u slučaju da izgubite psa ili mačku omogućava pozivanje vlasnika ibazičnu komunikaciju.

dsc_6713

Naravno, pored MyKi sata, spazili smo i univerzalni kontroler pametnog doma nazvan prosto i jednostavno “She”. Ovaj maleni uređaj valjkastog oblika u sebi pakuje neverovatnu količinu funkcija: 3G WiFi ruter, kućni hab, RF transiver, IC transiver, senzor svetla, senzor temperature, senzor vlažnosti, senzor čistoće vazduha, dodatna baterija, čuvanje informacija u oblaku…

Osnovna ideja She kontrolera je da objedini veliki broj uređaja koji se pojavljuju u procesu pravljenja pametnog doma. Kružni IC senzor daje mogućnosti daljinskog upravljača, ukoliko ga povežete sa pametnim prekidačem koji kontroliše svetlo, možete namestiti da se intenzitet svetla menja u zavisnosti od ambijentalnog osvetljenja. Na She kontroler se mogu dodati i senzori pokreta i sirena, te napraviti pravi mali kućni bezbednosni sistem. U ponudi dodaka je i mali relej koji se može povezati sa tehnikom koja nije pametna, a kojim se omogućava dodatno kontrolisanje i povezivanje uređaja po kući. Kao i sa MyKi, aplikacija je napravljena vrlo detaljno, a opet jednostavno za korišćenje. Svidele su nam se opcije formiranja pravila i međusobno povezivanje uređaja uzavisnosti od detektovanog signala, što je posebno dobro za postavljanje sistema bezbednosti. Pored She kontrolera, imali smo prilike da vidimo 11 dodataka koji se mogu uvezati, a koji obuhvataju: RF senzore za prozore/vrata, RF utičnicu, senzor detekcije pokreta, sirena za alarm, detektor dima…

dsc_6721

Ako želite da saznate više o MyKi pametnom satu, potražite novi PC Press na kioscima 1. oktobra u kome će biti detaljan test ovog uređaja.

Facebook komentari: