Yoga, knjiga i Hasselblad

Nakon zanimljive prezentacije održane dva dana pred početak IFA sajma Lenovo je iskoristio prostrani izložbeni prostor da prikaže realne scenarije korišćenja novih uređaja iz svoje ponude. Tako su Yoga 910 (i Miix 510) bili centralno pozicionirani, a sa posebnom pažnjom odvojeni delovi su pričali priče i o Yoga Book, ali i Moto Z Play telefonu i njegovim dodacima.

DSC_6695
Već smo vam pričali da je Yoga 910 nova uzdanica Yoga serije, model, koji iako nema revolucionarnih prednosti u odnosu na prethodnu generaciju, ima vidljiva unapređenja gde god je to moguće. Kompanija Lenovo se ovoga puta fokusirala na nekoliko elemenata dizajna, pa je Yoga 910 veoma tanka, poseduje prepoznatljiv mehanizam za rotaciju ekrana, a akcenat je bačen i na ekran. Naime, veoma tanke ivice okvira su nešto na čemu Lenovo insistira već neko vreme, a čini nam se da su sad na par koraka od potpune eliminacije istih. Jednostavno, sa gornje strane i bokova ivice su veoma tanke, i jedini deo koji se ne uklapa je deo ispod samog ekrana koji je malo širi jer nosi antene bežičnih konekcija i prateću elektroniku. Sa dizajnerske strane Yoga 910 deluje kao i prethodni modeli – elegantno i nestvarno tanko, a jedna od novina koja se odmah primeti je veliki čitač otiska prsta koji sad izglada kao oni na pametnim telefonima – pa ne morate prevlačiti prst preko površine, već će jedan dodir odraditi stvar. Kao i što smo napomenuli, sa hardverske strane, Yoga 910 spada u veoma napredne modele, pa možete birati SSD do 1 TB, 16 GB memorije, Core i7 CPU najnovije generacije, te 4K 14-inčni ili FHD displej.

DSC_6680
Novi Miix, model 410 prati filozofiju ove serije, može imati jak hardver, čak i do Core i7 procesora, ali i aktivnu olovku i LTE model. Izloženi model koji smo imali priliku da vidimo poseduje karakterističnu mekanu tastaturu koja istovremeno služi i kao zaštita zatvorenog ekrana, ali i “kick stand” koji mu omogućava uspravan položaj za rad.

DSC_6690
Motorola Moto Z Play sa svojim Hasselblad True Zoom dodatkom okupio je veliki broj zainteresovanih prolaznika. Sama činjenica da proizvođač poput Hasselblad-a pravi dodatak za Moto Z dovoljna je vest za sebe, a kada na to dodate da je ovaj dodatak zasebna celina koja se može skinuti po potrebi priča je zanimljivija. Naime, True Zoom se magnetom povezuje na zadnji deo Moto Z telefona, prekriva sočivo kamere i koristi svoj 10x optički zum, sa fizičkom kontrolom, kako zuma, tako i okidača te Xenon blicem. Ono što je pomalo neočekivano je mali broj opcija za podešavanje fotografije i videa u okviru Camera aplikacije na samom telefonu, jer smo očekivali da se povezivanjem Hasselblad dodatka pojavi na primer manuelni mod, ili koristi druga aplikacija za snimanje. Naravno, kako je ovo verzija koja je samo izložena, verujemo da će Lenovo poraditi na tome, pre nego što se Moto Z Play i Hasselblad True Zoom pojave u prodaji.

DSC_6705
U delu koji podseća na veliku biblioteku izloženi su primerci potpuno nove serije uređaja čiji je prvi predstavnik Yoga Book. Sa ravnom tastaturom osetljivom na dodir koju možete transformisati u grafičku tablu, ovaj maleni transformer izgleda veoma interesantno. Pomenuli smo da dolazi u verziji sa Windows 10 i Android OS-om, a cena je 499 € za Android, odnosno 599 € za Windows 10 verziju. Hardver je u oba slučaja identičan i baziran na četvorojezgarnom Atom x5 procesoru na 2,4 GHz, 2 GB memorije, 64 GB za skladištenje podataka i bateriju od 8500 mAh. U paketu dolazi Real Pen, aktivna olovka sa dva vrha, kojom je moguće pisati kako po pomenutoj površini osetljivoj na dodir, tako i na papiru, u zavisnosti od toga šta želite da postignete. Yoga Book sa vrhom koji se ponaša kao hemijska olovka može pisati po papiru, a olovka će to prenositi na ekran uređaja, dok ukoliko želite da crtate detaljnije, dovoljno je zameniti vrh i koristiti donji deo uređaja kao grafičku tablu.

DSC_6684
Mali taster u gornjem desnom uglu prebacije iz tastature u grafičku tablu koju je Lenovo nazvao Create Pad, a površina je legura magnezijuma i aluminijuma, a Lenovo je, zbog nedostatka fizičkih tastera implementirao i vibracije kao povratnu spregu. Na ovaj način, mali 10,1-inčni Yoga Book radi kao laptop, tablet i kvalitetna grafička tabla i kao takvog ga treba posmatrati, a izbor između Android i Windows OS-a ostaviti ličnim preferencijama.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,