Igra se igra… glavom

PCPress.rs Image

Možda smo Prevodiocu Nervnih Impulsa  posvetili suviše malo prostora, a moguće je da smo bili i suviše impresionirani prvim utiscima sa ovogogodišnjeg CeBIT-a.

Naime, Tobias Brinkmann, momak iz OCZ Technology, tajnovito nas je sproveo do prototipa pronalaska koji je doktor Michael Schuette nazvao Neural Impulse Actuator (nia).

Radi se o jedinstvenom interfejsu koji bioreakcije u obliku neuronskih signala prevodi u električne impulse za upravljanje računarom. Interfejs je prilično prost, i sastoji se od sistema elektroda koje se postavljaju na glavu i služe kao senzori koji registruju električnu aktivnost mozga i “prevode” je u nizove signala koji odgovaraju tastaturi. Pogađate, sprava je u ovoj fazi namenjena pasioniranim igračima koji sa što manje stvarnih pokreta treba što brže da reaguju u “pucačkim” igrama.

Na naše pitanje “Kako je moguće da su neuronski impulsi tako univerzalan jezik da ih je tako lako protumačiti?”, doktor Schuette je odgovorio da su radili sa velikim brojem uzoraka, ali da se pokazalo kako su moždane reakcije korisnika svuda u svetu prilično ujednačene i da algoritam za njihovo učenje i tumačenje od strane računara uopšte nije tako komplikovan kako bismo u prvi mah pomislili. “Dovoljno je nekoliko minuta učenja da NIA počne prilično dobro da vas razume i mnogo brže reaguje u igrama nego što bi to uspevalo vašim prstima”, završio je doktor Schuette.

Novost je što je OCZ danas objavio paket drajvera i kompletnu biblioteku za “komunikaciju” za ovim uređajem (verzija 2.0) za sve operativne sisteme, uključujući i Vistu x64, stavljajući ga u rang standardnih HID (Human Interface Device) uređaja.

Izvor: www.ocztechnology.com

Facebook komentari:
SBB