Ima li AMD snage za ozbiljan preokret?

Već neko vreme na tržištu procesora nema ozbiljnih promena. Intel kao sat menja proizvodne procese, pa mikroarhitekturu, i svake godine isto. Naravno, svaka je bolja, svaka manje troši, skuplja je od prethodne i svaka zahteva da promenite matičnu ploču… Na žalost, bez prave konkurencije Intel nema potrebe da pravi tektonske promene, već se razlike iz generacije u generaciju procesora svode na unapređenja na polju grafike, koja je i na najjačem Core i7 i dalje preslaba za bilo kakvo igranje, malo optimizacije starih i uvođenje po koje nove tehnologije.

AMD-Zen-Summit-Ridge

Za to vreme AMD već devet godina (od K10 mikroarhitekture) nije imao revolucionarni proizvod koji bi se suprotstavio Intel rešenjima. Da, APU-ovi su fantastični, ali samo na desktopu, i to je, pored činjenice da AMD nema čime da odgovori Core i7 modelima ozbiljan problem ove kompanije.

Na drugom frontu, AMD bije ljutu bitku sa kompanijom NVIDIA, koja, iako mnogo manja i dalje uspeva da pravi noćne more inženjerima AMD-a. Iako rastrzana između nekoliko strana, kompanija kao AMD ima ozbiljnu prednost, a to su solidni procesori i odlični grafički čipovi. AMD je u nekoliko navrata pokazao koliko su dobre njihove integrisane grafike, te da je ovo, za sad jedina kompanija koja može da predstavi all-round rešenje koje će imati dobre CPU i GPU performanse u jednom paketu. Intel dominira kada su CPU performanse u pitanju, i tu nema govora, ali GPU deo i dalje kaska nekoliko godina za onim što AMD nudi u nekoliko puta jeftinijim APU modelima.

Pročitajte i:  Najbolja RAM memorija za AMD Ryzen 7 8700F

AMD-Feature-Featured-APU-CPU

Po rečima CEO-a kompanije AMD Zen arhitektura će doći prvo sa desktop modelima, praćena rešenjima za servere, prenosne računare i integrisanim rešenjima. APU-ovi, kao standardno najzanimljiviji deo Zen priče imaće Polaris GPU-ove, što znači GCN jezgra i veliki broj stream procesora, kako za desktop, tako i za prenosne računare.

Kada je tehnička strana u pitanju videli smo specifikacije interesantnog APU-a baziranog na Zen generaciji koji ima četiri Zen jezgra, sa po 512 KB keša i 8 MB deljene L3 keš memorije. Podrška za DDR4 se podrazumeva, sa nativnim brzinama do 3200 MHz. Možda interesantnija priča je vezana za GPU deo u koji je ugrađena nativna podrška za H.265 sa 10-bitnim enkoderom i dekoderom (viđeno na Polaris 10 Radeon RX480 i RX 470). Isti GPU će moći da dekodira VP9 (besplatni video format), a tu je i podrška za do četiri DisplayPort-a u verziji 1.3, HDMI 2.0 ili DisplayPort 1.4.

Sa strane potrošnje, AMD je najavio TDP od 45 do 65 W za desktop AM4 verzije APU-a, te 12 do 45 W za integrisane verzije. Nažalost, precizne informacije o prodaji sada nisu dostupne, osim da nove Zen APU modele možemo očekivati naredne godine.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,