BIZIT plus

In Memoriam: Prof. dr Vladimir Blagojević

U Beogradu je 22. januara preminuo dr Vladimir Blagojević, profesor Elektrotehničkog fakulteta na Katedri za računarsku tehniku i informatiku.

Prof. dr Vladimir Blagojević
Prof. dr Vladimir Blagojević

U sećanjima koja vežu diplomce računarstva na Elektrotehničkom fakultetu za studentske dane, ali i u njihovom profesionalnom znanju i iskustvu, profesor Vladimir Blagojević imao je istaknutu ulogu. Rođen je u Beogradu 1949 godine, kao pripadnik one pionirske generacije inženjera koja je tranzicijom iz srodnih oblasti, velikim radom i posvećenošću, softverske discipline učinila neophodnim sredstvom i motorom napretka inženjerskih, pa i fundamentalnih nauka. Diplomirao je na Odseku za tehničku fiziku 1975. godine, a zatim je, sve do 1990 godine, radio u oblasti informatike, plana i analize u više domaćih firmi. Za postdiplomske studije odabrao je Smer za računarsku tehniku i informatiku, gde je magistrirao sa temom vezanom za realizaciju interaktivnog i inkrementalnog predprocesora za jezik FORTRAN. Honorarno angažovanje na Elektrotehničkom fakultetu započeo je 1983. godine, a od 1990. potpuno je prešao iz firme Jugolaboratorija na ETF.

Sredinom devedesetih godina Vladimir Blagojević učestvovao je u nastavi na brojnim predmetima iz oblasti programskih jezika, sistemskog programiranja, baza podataka, operativnih sistema, ali nikada nije napustio ni svoje prvobitno opredeljenje, oblast tehnologije elektrotehničkih materijala, u kojoj je doktrirao i koju je obogatio jedinstvenim softverskim rešenjem za istraživanje materijala, odnosno analizu spektara reflektivnosti uzoraka, modeliranje fizičkih pojava u uzorcima i uspostavljanje baze podataka uzoraka i eksperimenata. Iz ovih istraživanja proistekao je njegov impresivan naučni opus od oko pedeset radova u časopisima sa SCI liste.

Od izbora u nastavničko zvanje 1998. godine profesor Blagojević postaje nosilac onog dela nastave na Elektrotehničkom fakultetu koji se tiče poslovne informatike. Predavao je Informacione sisteme 1, Informacione sisteme 2 i Softverske alate baza podataka, upravo one predmete koji upućuju studente elektrotehnike i računarstva da se, kao projektanti i programeri, što bolje iskažu u korporativnom okruženju. Voleo je nastavu i talentovane đake, pa je predavao Baze podataka u Matematičkoj gimnaziji, a angažovao se i na Vojno-tehničkoj akademiji. Bio je mentor preko sto diplomaca, autor brojnih projekata i studija, kao i više udžbenika iz oblasti relacionih baza podataka i njihovih manipulativnih jezika.

Profesor Blagojević bio je primer multidisciplinarnog naučnika i praktičara mnogo pre nego što je to postalo moderno i poželjno. Pored profesionalnog iskustva, stručne ekspertize, radova i knjiga, pamtiće se njegova spontanost, dobrota i svakodnevni život na potezu od Trga Nikole Pašića gde je živeo do Elektrotehničkog fakulteta, koji mu je bio druga kuća, u kojoj su mu kolege i studenti Softverskog inženjerstva i Računarske tehnike i informatike bili kao članovi porodice. Njegovim preranim odlaskom sa životne scene 22. januara 2015. izgubili smo izuzetnog programera i naučnika, ljubitelja ozbiljne muzike i boema, ali pre svega profesora i iskrenog prijatelja. Naš legendarni profesor Bleki nedostajaće nam u nastavi i svakodnevnim kontaktima, ali će u našem pamćenju i srcima ostati zauvek.

dr Jelica Protić, Katedra za računarsku tehniku i informatiku

Ispraćaj posmrtnih ostataka profesora Blagojevića biće na Novom groblju u četvrtak 29.1.2015. sa početkom u 13h. Opelo će početi u 13:30h

Facebook komentari:
Računari i Galaksija

Dejan Ristanović

www.dejanristanovic.com

2 thoughts on “In Memoriam: Prof. dr Vladimir Blagojević

  • 30. 01. 2015. at 15:23
    Permalink

    Vecna slava velikom coveku, odlicnom profesoru, i poslednjem boemu.

  • 29. 01. 2015. at 10:21
    Permalink

    Bio je izuzetan predavač, puno smo naučili od njega. Uvek ćemo ga se sećati. Veoma me je rastužila ova vest.

Comments are closed.