Indija u trci sa Kinom i Vijetnamom za dominaciju na tržištu pametnih telefona

Indija rizikuje da izgubi trku sa Kinom i Vijetnamom dok pokušava da postane glavni centar izvoza pametnih telefona. Indija mora “brzo da deluje” kako bi privukla globalne kompanije sa nižim tarifama, rekao je zamenik ministra za IT.

PCPress.rs Image

Drugo najveće tržište mobilnih telefona na svetu

Proizvodnja pametnih telefona ključni je deo ambicija premijera Narendre Modija. Premijer želi da podstakne ekonomiju i stvori radna mesta privlačenjem kompanija poput Apple-a, Foxconn-a i Samsung-a u Indiju, drugo najveće tržište mobilne industrije na svetu. U Indiji je proizvodnja prošle godine porasla za 16 odsto na 44 milijarde dolara.

Uspeh, prema tvrdnji Modijeve vlade, uglavnom je rezultat finansijskih podsticaja datih kompanijama da proizvode više. Međutim, zakonodavci i lobisti za Apple i druge kompanije tvrde da su visoke tarife Indije prepreka kompanijama koje žele da smanje rizik u svojim lancima snabdevanja izvan Kine. Zemlje poput Vijetnama, Tajlanda i Meksika pretekle su Indiju u izvozu telefona nudeći niže tarife na komponente.

Pismo od 3. januara i poverljiva prezentacija koju je sastavio indijski zamenik ministra za IT, Rajiv Čandrasek, pokazuju koliko je njegovo ministarstvo zabrinuto zbog gubitka konkurentnosti zbog nekonkurentnih tarifa.

Pročitajte i:  Xiaomi počinje isporuku prvih električnih vozila

“Indija ima visoke proizvodne troškove zbog najviših tarifa među ključnim proizvodnim destinacijama”, napisao je Čandrasekar u dokumentima.

“Geopolitička preorijentacija prisiljava lanac snabdevanja da se izmesti iz Kine. Moramo sada da delujemo ili će se sve preseliti u Vijetnam, Meksiko i Tajland.”

Niže tarife na komponente ključne su za ambicije Indije da privuče proizvođače pametnih telefona

“Pametni telefoni proizvedeni u Indiji” koriste mnoge delove proizvedene lokalno. Međutim, kompanije uvoze mnoge visokokvalitetne delove iz Kine i drugih zemalja zbog ograničenja lanca snabdevanja. Ovi delovi su tada podložni visokim tarifama koje je vlada postavila da bi zaštitila lokalne proizvođače, što povećava ukupne troškove.

Američki ambasador Erik Garseti nedavno je rekao da strana ulaganja u Indiju ne teku brzinom kojom bi trebalo, već idu u zemlje poput Vijetnama, zbog tarifa. “Ako oporezujete ulazne proizvode ne štitite tržište. Ono što radite je da ograničavate tržište”, rekao je Garseti.

Čandrasekar je u svojim dokumentima istakao kako su niže takse u Kini i Vijetnamu pomogle u povećanju njihovih izvoza. Izvoz je činio samo 25 odsto proizvodnje pametnih telefona u Indiji prošle godine, u poređenju sa 63 odsto od 270 milijardi dolara proizvodnje Kine i 95 odsto od 40 milijardi dolara Vijetnama.

PCPress.rs Image

Takmičiti se sa Kinom i nadmašiti Vijetnam

Indija želi da do 2029. godine učestvuje sa 25 odsto u globalnoj proizvodnji elektronike. Međutim, prema zvaničnim dokumentima njen udeo trenutno je samo 4 odsto, iako su Apple, Foxconn i Xiaomi nedavno povećali proizvodnju.

Pročitajte i:  Indija je prva zemlja koja je zabranila TikTok zbog bezbednosnih razloga

Dokumenti Čandrasekara bili su upućeni ministarki finansija Indije Nirmali Sitaraman prošlog meseca kako bi lobirali za niže tarife u godišnjem budžetu. Ministarstvo finansija smanjilo je poreze na neke komponente, uključujući poklopce baterija, sa 15 odsto na 10 odsto, ali nije prihvatilo mnoge druge zahteve za smanjenje tarifa.

Indija i dalje nameće porez od 20 odsto na delove kao što su punjači i neki potpuno sastavljeni telefoni. Ministar za IT želeo je da ti porezi budu smanjeni na 15 odsto ove godine.

Takođe, Čandrasekhar je argumentovao da ni Vijetnam ni Kina ne naplaćuju tarife veće od 10 odsto na komponente od svojih “najpovlašćenijih” trgovinskih partnera ili zemalja sa kojima imaju sporazume o slobodnoj trgovini. Indija to ne radi i nameće “visoke” tarife na mnoge komponente, rekao je Čandrasekhar.

“Moramo da se takmičimo sa Kinom i nadmašimo Vijetnam u tarifama kako bismo privukli” globalne lance snabdevanja, napisao je Čandrasekhar.

Zasićenje lokalnog tržišta, fokus na izvoz

Prošle nedelje, Xiaomi je zatražio od Nju Delhija da smanji tarife na komponente koje se koriste u kamerama i USB kablovima. Xiaomi je naveo da će to pomoći “usklađivanju sa konkurentnim proizvodnim ekonomijama poput Kine i Vijetnama.”

Pročitajte i:  Kineski BYD lansira tehnologiju pametnih automobila - Xuanji

Iako je nagli porast lokalne potražnje pomogao da lokalna proizvodna industrija bude profitabilna, Čandrasekhar je rekao u svom pismu da će “domaće tržište pametnih telefona uskoro postići zasićenje” jer korisnici ne menjaju telefone tako često.

Cilj Indije da godišnja proizvodnja mobilnih telefona pređe 100 milijardi dolara sa 50 odsto izvoza. To zahteva novu strategiju, rekao je ministar.

“Tarife postaju prepreka”, rekao je ministar u svojoj prezentaciji. “Moramo da promenimo politiku tarifa kako bismo se prilagodili našim novim ambicijama.”

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *