SAD i Kina se sastaju u Ženevi kako bi razgovarali o AI

SAD i Kina će se sastati u Ženevi da razgovaraju o razvoju i napretku veštačke inteligencije.

PCPress.rs Image

Smanjenje nesporazuma između dva rivala

Američki zvaničnici su naglasili da politike Vašingtona neće biti predmet pregovora. Razgovori će se voditi o tome kako ublažiti rizike od ove nove tehnologije.

Bajdenova administracija nastoji da se angažuje sa Kinom po nizu pitanja kako bi se smanjila nesporazuma između dva rivala. Američki državni sekretar Entoni Blinken i kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji su u aprilu u Pekingu pokrenuli temu AI. Zatim su se složili da održe prve formalne bilateralne razgovore na tu temu. Stejt department je pritisnuo Kinu i Rusiju da se usaglase sa izjavama SAD-a da samo ljudi, a nikada veštačka inteligencija, donose odluke o upotrebi nuklearnog oružja.

“Ovo je prvi sastanak te vrste. Dakle, očekujemo da ćemo imati diskusiju o čitavom spektru rizika. Nećemo unapred sudili o bilo kojim specifičnostima u ovom trenutku,” rekao je visoki zvaničnik na pitanje oko nuklearnog oružja. Brza primena AI tehnologija u Kini u civilnim, vojnim i sektorima nacionalne bezbednosti često ugrožava bezbednost SAD-a i njenih saveznika, naveo je jedan zvaničnik. On je dodao da će razgovori omogućiti Vašingtonu da direktno prenese svoje zabrinutosti.

Pročitajte i:  Američki zakonodavci ljuti nakon što je Huawei predstavio laptop sa novim Intel AI čipom

“Da budemo jasni, razgovori sa Pekingom nisu fokusirani na promociju bilo kakve tehničke saradnje ili saradnje na naprednim istraživanjima. I naše politike zaštite tehnologije nisu predmet pregovora”. Američku delegaciju će činiti zvaničnici iz Bele kuće, Stejt departmenta i Ministarstva trgovine, saopštili su iz Nacionalnog saveta za bezbednost (NSC).

Administracija Bajdena planira da postavi zaštitne mere za AI modele razvijene u SAD-u koji pokreću popularne chatbot-ove poput ChatGPT-a. Na taj način želi da zaštiti tehnologiju od zemalja kao što su Kina i Rusija.

Takmičenje sa Kinom

Drugi američki zvaničnik je naveo da se Vašington i Peking takmiče da oblikuju pravila o AI. Međutim svi se nadaju da će se istražiti da li neka pravila mogu biti “prihvaćena od strane svih zemalja.” “Sigurno se ne gledamo oči u oči po mnogim AI temama i aplikacijama. Međutim verujemo da komunikacija o kritičnim AI rizicima može učiniti svet sigurnijim”.

Zvaničnik NSC-a, Tarun Čabra i Set Senter, vršilac dužnosti specijalnog izaslanika Stejt departmenta za kritične i nove tehnologije, će voditi razgovore sa zvaničnicima iz kineskog Ministarstva spoljnih poslova i državnog planera, Nacionalne komisije za razvoj i reforme.

Pročitajte i:  Kina nastoji da zameni stranu tehnologiju

Lider većine u američkom Senatu Čak Šumer planira da u narednim nedeljama iznese preporuke za rešavanje rizika od AI. Navodi se da će zatim te preporuke biti pretočene u parcijalno zakonodavstvo.

On je naveo takmičenje sa Kinom i njene različite ciljeve za AI, uključujući aplikacije za nadzor i prepoznavanje lica, kao razlog zašto Vašington treba da preuzme vodeću ulogu u izradi zakona o brzo napredujućoj tehnologiji.

Kineske vlasti naglašavaju potrebu da zemlja razvije sopstvenu “kontrolisanu” AI tehnologiju.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *