Informacije o sistemskoj konfiguraciji

Belarc Advisor je program za prikupljanje podataka o računarskoj konfiguraciji, koji radi nešto drugačije od standardnih programa za prikaz sistemskih informacija. Umesto efektnog korisničkog interfejsa i prikaza šarenih grafikona, Belarc Advisor će po startovanju biti pritajen, bez interakcije sa korisnikom, a izveštaj će kreirati u vidu HTML strane koja će biti prikazana iz podrazumevanog Web browser‑a.

PCPress.rs ImageDetalji hardverske konfiguracije uključuju uobičajene podatke kao što su model i osobine centralnog procesora, podaci o matičnoj ploči, verziji ugrađenog BIOS‑a, memorijskim slotovima i trenutno ugrađenim memorijskim modulima, podaci o svim priključenim diskovima i periferijskim uređajima. Belarc Advisor takođe prikuplja neke retko dostupne informacije kao što su serijski brojevi matične ploče, memorijskih modula, ugrađenih diskova, pa čak i monitora.

Podaci o softverskoj konfiguraciji uključuju razne detalje o instaliranim aplikacijama i Windows komponentama. Podaci uključuju vrstu aplikacije, datum instalacije, kao i datum kada je program poslednji put startovan, što je korisna informacija za pronalaženje zaostalih aplikacija koje se više ne koriste. Iznenađujuće je da Belarc Advisor može da izvuče serijske brojeve i registracione ključeve za niz popularnih aplikacija i uslužnih programa koji su instalirani na računaru.

Značajan prostor dat je podacima o ažurnosti instaliranih antivirusnih programa i softvera za zaštitu računara. Belarc Advisor takođe proverava da li su instalirane sve sigurnosne dopune ili ima potencijalnih ranjivosti preko kojih sistem može biti ugrožen. Ne proveravaju se samo Microsoft Windows zakrpe, već dostupni podaci za aplikacije drugih proizvođača kao što su Adobe, Apple i Oracle. Za pronađene ranjivosti nudi se direktan link na sajt proizvođača za dodatne informacije i prenos zakrpe. Za proveru softvera, Belarc Advisor koristi uvek ažurne definicije koje program pri svakom startovanju može automatski da osveži sa centralnog servera.

Ukoliko računar koristite za lične potrebe, Belarc Advisor možete da koristite besplatno, dok primena u sredinama sa više računara nije dozvoljena već se preporučuje nabavka nekog od komercijalnih rešenja koje nudi kompanija Belarc, među kojima je BelManage. Program je kompatibilan sa svim verzijama Windows‑a počevši od XP‑a, uključujući i serverske sisteme zaključno sa Windows Server 2016. Za dodatne informacije o programu posetite www.belarc.com.

(Objavljeno u PC#254)

Facebook komentari: