Infrared možda više nije ključan, jer IEEE odobrava bežično svetlo od 9,6 Gbps

Već više od jedne decenije znamo da trepćuće sijalice mogu da prenesu značajne količine bežičnih podataka, a ne samo infracrvene komande na vaš TV.

PCPress.rs Image

Li-Fi je tu da se pridruži Wi-Fi-ju kao fizičkom mrežnom sloju

Sada, telo za standarde IEEE iza Wi-Fi-ja odlučilo je da zvanično pozove „Li-Fi“ za isti sto — sa brzinama između 10 megabita u sekundi i 9,6 gigabita u sekundi koristeći nevidljivo infracrveno svetlo. Od juna 2023., bežični standard IEEE 802.11 sada zvanično prepoznaje bežičnu svetlosnu komunikaciju kao fizički sloj za bežične lokalne mreže, što je fantastičan način da se kaže da Li-Fi ne mora da se takmiči sa Wi-Fi. Svetlo može biti samo još jedna vrsta pristupne tačke i interfejsa koji isporučuju iste mreže i/ili isti internet vašem uređaju.

U stvari, najmanje jedan član IEEE eksperimentiše sa mrežama koje istovremeno koriste Wi-Fi i Li-Fi da bi prevazišli nedostatke jedni drugih, inteligentno usmeravajući neke kancelarijske računare na Li-Fi u odnosu na Wi-Fi kako bi poboljšali celu mrežu.

Pročitajte i:  T-Mobile-ov novi 5G internet  

Li-Fi proizvodi zapravo nisu novi: kompanije su pokušavale da ih prodaju već nekoliko godina. Čak već postoji i konkurentski standard, G.9991 Međunarodne unije za telekomunikacije, koji se između ostalog pojavljuje u sijalicama za prenos podataka proizvođača Philips Hue Signify.

Ove kompanije računaju na činjenicu da svetlost može da obezbedi brzu, privatnu vezu direktnog vida bez radio smetnji — usred zabrinutosti da uslovi osvetljenja mogu drastično da variraju i da je previše lako slučajno prekinuti line-of-sight priključak. 

Wi-Fi za preduzeća i vrhunske performanse LC-a je na nivou, ali pouzdanost LC-a treba da se poboljša. Mogući pristup je upotreba višestrukih, distribuiranih optičkih frontendova.

Razlog zašto sada slušamo o ovome nije zato što je IEEE napravio veliku stvar oko toga, usput, već zato što kompanija koja je angažovala čoveka koji je skovao „Li-Fi“, dr Haralda Hasa, zaista želi da iskoristite ovu priliku da prodate svoj najnoviji proizvod, a član radne grupe Fraunhofer želi da dobije priznanje za svoj doprinos.

Pročitajte i:  Kako pronaći IP adresu rutera

PureLiFi je upravo lansirao Light Antenna One u februaru, dovoljno mali modul da se teoretski može integrisati u pametne telefone, za koje tvrdi da već mogu isporučiti preko 1Gbps u zavisnosti od slučaja upotrebe. (Određen je samo za komunikaciju sa uređajima koji su udaljeni manje od 10 stopa i ima vidno polje od 24 stepena kada šalje nazad.) PureLiFi kaže da je već u skladu sa 802.11bb standardom i da je spreman „da omogući masovnu integraciju LiFi-ja po prvi put.”

IEEE grupa zadataka ima pregled od 59 stranica 802 standarda za laku komunikaciju ako želite da saznate više, uključujući veze do brojnih video tehničkih demonstracija. Takođe pominje paralelne napore na 802.15.13 za industrijske i medicinske primene.

Izvor: https://www.theverge.com/23795599/li-fi-wi-fi-802-11-bb-internet-of-light

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,