Borba za knjige: Poznati pisci protiv AI industrije

Pisci poput Margaret Atvud i Nore Roberts su ustali protiv AI industrije, pa zbog kršenja autorskih prava traže odgovarajuću novčanu naknadu. Peticiju je pored njih potpisalo još 10 hiljada pisaca.

PCPress.rs Image

Od AI kompanija se traže da prestanu da koriste dela ljudskih pisaca bez pristanka i potpisa pravog autora. O problemu autorskih prava se govori od samog početka, budući da AI sistemi nemaju moć kreativnog mišljenja, pa jednostavno kopiraju ono iz čega su učili. Otvoreno pismo je poslato iz najvećeg američkog udruženja pisaca, a upućeno je izvršnim direktorima kompanija OpenAI, Alphabet, Meta, Stability AI i IBM.

Od kompanija se traži da obezbede dozvolu pre nego što iskoriste nečiji književni rad i da autorima plate za ono što su već iskoristili. Knjiga se ne piše preko noći, a književnost je u opasnosti – profit je odavno važniji od umetničke vrednosti, a predviđa se da će se problem s novim AI sistemima dodatno pogoršati.

Ovo nije prva peticija ovog tipa. Američko udruženje pisaca je 2005. godine tužilo Google, budući da je u to vreme skenirano više miliona knjiga, a bez ikakve novčane naknade. Pisci prvo žive, pa onda pišu. AI za sada samo kopira, što ugrožava već ionako ugroženu pisanu reč.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Veštačka inteligenicja i otpuštanje radnika
SBB

Tagovi: , , ,