BIZIT 2022

Inicijativa “Ne davimo Beograd” pokrenula aplikaciju za merenje kvaliteta vazduha u Srbiji

Inicijativa Ne davimo Beograd smatra da je potrebno radikalno poboljšanje javnog prevoza, masovno ozelenjavanje i pošumljavanje grada, promocija održive urbane mobilnosti i prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, kako bi se situacija sa zagađenjem vazduha poboljšala. S tim na umu, zajedno sa programerom i aktivistom iz Makedonije Gorjanom Jovanovskim, Inicijativa je omogućila srpsku verziju aplikacije AirCare uz pomoć koje se svaki korisnik mobilnog telefona može uveriti u kvalitet vazduha u Srbiji.

PCPress.rs Image

Aplikacija AirCare predstavlja podatke sa preko 65 republičkih mernih stanica širom Srbije. Preko nje se građani u svakom trenutku mogu informisati o trenutnoj zagađenosti vazduha u njihovom mestu, i to prisutnost PM 10 i PM 2.5 čestica, zatim ugljen-monoksida, ozona, azot-dioksida, sumpor-dioksida, kao i AQI – Air Quality Index (indeks tj. sumarni kvalitet vazduha).

Na ovaj način želimo da još jednom ukažemo na ozbiljnost situaciju u kojoj se nalaze naši gradovi. Podaci Svetske zdravstvene organizacije govore da u Srbiji tokom jedne godine prerano umre više od 7.000 ljudi usled izloženosti zagađenjima iz vazduha, što je neslavno drugo mesto u Evropi po broju prevremenih smrti usled zagađenja vazduha!“, navodi se u saopštenju Inicijative. U Makedoniji aplikacija ima već preko sto hiljada preuzimanja, a kako biste i sami mogli da pratite kvalitet vazduha, aplikaciju AirCare možete da preuzmete za Android i iOS.

Pročitajte i:  Google-ova aplikacija Switch to Android sada podržava sve Android 12 telefone

Izvor: Beta

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,