Data centri 2024

Inovacije na Research@Intel konferenciji

U San Francisku je održana 11. godišnja konferencija Research@Intel, a na njoj su predstavljene inovacije na kojima rade razvojni centri ove kompanije.

reasearchatintel_rattner7Automobilski farovi koji štite, ekrani koji omogućavaju fotografijama da ispričaju doživljaje na jedinstven način, personalizovano šoping iskustvo, samo su neke od predstavljenih inovacija na ovogodišnjoj konferenciju koju je, kao i prošle godine, otvorio tehnološki direktor kompanije Intel, Džastin Ratner.

Dopunjujući svoje istraživačke napore, pre dve godine laboratorije Intel Labs počele su da primenjuju jedinstven model direktne saradnje sa vodećim akademskim istraživačima na svetu, stvarajući globalnu mrežu sastavljenu od sedam Intelovih naučnih i tehnoloških centara (ISTCs) i šest Intelovih kolaborativnih istraživačkih instituta (ICRIs). Svaki od centara je izgradio sopstvenu zajednicu istraživača kako bi ubrzao napredak u oblasti klaud, socijalnog i bezbednog računarstva, navodi se u saopštenju kompanije Intel.

„Većinu istraživanja sprovode Intelovi istraživači, ali smo oduševljeni količinom i kvalitetom istraživanja koja dolaze iz centara ISTCs i ICRIs,” izjavio je Ratner.

„Jednako je važno istaći da je struktura saradnje zasnovana na otvorenom IP modelu koji doprinosi ne samo kompaniji Intel i njenim istraživačima, već i tehnološkoj industriji i ljudskom društvu u celini.”

Pročitajte i:  AMD ostvaruje značajne dobitke u segmentu desktop CPU-a u odnosu na Intel u prvom kvartalu 

Demo zona

Quality_Video_Streaming

Demo uređaji u okviru događaja Research@Intel raspoređeni su u četiri zone, a iz Intela ovako opisuju svaku od njih:

Obogaćivanje života: Razvoj računarskog iskustva koje pojednostavljuje, unapređuje i obogaćuje živote ljudi. Ovo istraživanje je sprovedeno kako bi pomoglo ljudima da budu shvaćeni, izražajni i slobodni. Jedno od prikazivanja, nazvano „Budi smislen”, koje koristi „Shelf Edge” tehnologiju (SET), može da pomogne u otkrivanju prisustva neke osobe u prodavnici i da omogući značajnije i personalizovanije iskustvo kupovine. Na primer, ako je automobilu potreban filter za vazduh, SET bi mogao da iskoristi servisne podatke o vozilu kako bi upozorio vlasnika da je potreban novi filter kada on uđe u radnju za auto delove. Ukoliko osoba ima alergiju na kikiriki, SET bi mogao da ga upozori o potencijalno opasnim proizvodima. Ako neka osoba planira da priprema losos za večeru, SET bi mogao da preporuči vino koje će upotpuniti obrok.

Društveni podaci: Oslobađanje moći podataka za svakoga. Kao dodatak pomeranju granica u onome što institucije mogu da urade sa podacima, Intel Labs je stavio akcenat na istraživanje razmene smislenih podataka među pojedincima. Istraživači traže načine da prilagode digitalnu infrastrukturu kako bi omogućili ljudima da se bolje kreću i rade sa digitalnim informacijama na lak i efektan način. Na predstavljanu  nazvanom „Zajednica raznolikih podataka”, istraživači Intel Labs kombinuju javne i lične podatke sa kontestualnim algoritmima kako bi identifikovali i predstavili najkorisnije informacije pojedincima. Na primer, senzori kvaliteta vazduha u okolini mogli bi da pomognu osobama da izbegnu mesta sa najvećom koncentracijom polena u vazduhu tokom sezone alergija.

Pročitajte i:  "Inspirisan ljudskim mozgom": Intel predstavlja neuromorfični sistem 

Inteligencija na svim nivoima: Inovacije koje transformišu prazne predmete dodavanjem smisaonih mogućnosti i omogućavanjem održivog i pametnog životnog iskustva. U jednom predstavljanju, istraživači rade na lako upotrebljivim alatkama za automatizovanje kontestualnih znakova sa već postojećim senzorima, tako da se kuća ponaša korisno u skladu sa jedinstvenim potrebama porodice. Ovo predstavljanje pokazuje kako na lak način povezati Web kameru i muzički sistem kako bi radili kao kućni sigurnosni sistem i povezati Web kameru koja prima kontestualne znake od bebe u kolevci i alarm pored kreveta roditelja koji radi kao baby monitor.

Osnove tehnologije: Tehnički sastavni delovi  – obuhvatajući strujna kola, arhitekturu i softver – koji obezbeđuju osnovu za sve pomenute oblasti. Na primer, predstavljanje „zaštita senzornih podataka” koristi Intel hardver i softver kako bi sprečilo zlonamerne strane da pristupe ličnim podacima snimljenih kamerama, mikrofonima i GPS lokatorima ugrađenim u mobilne uređaje.

Tehnološki direktor Intela, Džastin Ratner, bio je sagovornik PC Pressa u okviru prošlogodišnje Research@Intel Europe konferencije. Intervju možete pročitati ovde.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,