BIZIT plus

INsig2 će edukovati inspektore EU u oblasti digitalne foreznike

Hrvatska firma INsig2, koja razvija rešenja vezana za integrisanu sigurnost i pruža usluge u području digitalne forenzike, pobedila je na konkursu Evropske komisije, dobivši pet miliona evra vredan posao edukacije oko hiljadu evropskih inspektora iz područja digitalne forenzike. Ugovor je potpisan na četiri godine.

PCPress.rs Image

Edukativne treninge iz područja digitalne forenzike i analitike sprovediće će konzorcijum te firme sa sedištem u Zagrebu, riječka IT firma Ventex i američka forenzička firma AccessData. Naručilac posla je kancelarija Evropske komisije za borbu protiv finansijskih prevara (OLAF), a celokupni projekat se finansira iz programa Hercule III. INsig2 navodi da će u sledeće četiri godine, kroz osam jednonedeljnih i dvonedeljnih treninga, edukovati oko hiljadu policijskih inspektora iz cele Evrope. Treninzi će se održavati u različitim zemljama članicama EU, a konzorcijum će biti zadužen za kompletno opremanje učionica te realizaciju samih treninga.

Uz puno praktičnog rada cilj je da se osposobe inspektori da sami sprovode istrage koristeći sve dostupne forenzičke alate, u borbi protiv kibernetičkog kriminala sa naglaskom na finansijskim prevarama. Edukacija će obuhvatiti vrlo široko područje digitalne forenzike kao što su digitalne istrage na Windows, Mac i Linux računarima, istrage mobilnih i pametnih telefona, istrage kriptovaluta, sumnjivih kodova, enkripcije, dronova, prometa po računarskim mrežama, forenzičko klasifikovanje velikih količina digitalnog videa i digitalnih fotografija, te forenzičku analitiku.

Pročitajte i:  TikTok protiv EU

Za firmu INsig2 to je drugi takav ugovor. Naime, 2013. su pobedili na sličnom konkursu EK i u četiri godine edukovali više od 800 evropskih inspektora iz područja digitalne forenzike.

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari: