Novi iPhone telefoni i dalje bez brzog punjača u paketu

Apple je pre dva dana izbacio nove iPhone modele, a svi oni imaju jednu zajedničku stavku: punjač koji ne spada u grupu brzih punjača. U pitanju je punjač od 5W koji je Apple dostavljao sa njihovim telefonima već nekoliko godina unazad i koji je jedan od sporijih punjača koji se može dobiti sa bilo kojim telefonom.

PCPress.rs Image

Apple je dodao podršku za brzo punjenje kada je predstavio iPhone X i iPhone 8. Navedeni telefoni podržavaju USB Power Delivery protokol i mogu koristiti USB-C punjače, kao što je Apple-ov 30W USB – C Power Adapter koji je dizajniran za MacBook. Međutim,ovi punači se prodaju odvojeno, i potreban je USB – C i Lightning kabl da bi se telefon konektovao na punjač, što sve zajedno košta 68 dolara.

Kombinacija navedena dva proizvoda nije neophodna da bi se omogućilo brzo punjenje na iPhone telefonima, jer Apple ima i drugi brzi punjač od 12W. Navedni punjač dolazi u pakovanju sa svakim iPad-om i obezbeđuje mnogo brže punjenje telefona, a njegova cena je 19 dolara.

Pročitajte i:  Apple AirTag stiže sledeće godine

PCPress.rs Image

Apple je mogao bar da obezbedi punjač od 12W u paketu sa novim telefonima, kako bi korisnici mogli da uoče neku razliku u punjenju, ali iz nekih razloga to još uvek nisu učinili. S druge strane, svi Android pametni telefoni dolaze sa punjačem za brzo punjenje. Veliki broj Android telefona, čak i jeftinije varijante, podržavaju brzo punjenje, dok je kod Apple-a ova opcija ograničena samo na iPhone telephone iz 2017. i 2018. godine.  Stariji model, iPhone 7, koji je još uvek u prodaji nema ovu opciju. Sve u svemu, imamo situaciju da Apple trenutno prodaje telefone po ceni oko 1000 dolara i dodatno naplaćuje punjače za brzo punjenje.

Izvor: GSMArena

Facebook komentari: