Intel: „2010 Intel® Core™” generacija procesora u Srbiji

Intel-26012010011 Kompanija Intel danas je u Beogradu predstavila najnoviju generaciju procesora „2010 Intel® Core™ procesora” svega nekoliko nedelja nakon njihove svetske premijere. Novi procesori za desktop i prenosive računare već su deo ponude velikog broja sistem integratora na domaćem tržištu – Alti, Asus, ComTrade i MSI.

Ova generacija procesora omogućuje do sada neviđen nivo integracije i pametnih performansi koje obuhvataju Intel® Turbo Boost tehnologiju i za laptop i desktop računare, i za ugradne uređaje.

Uvođenje novih čipova Intel® Core™ i7, i5 i i3 preklapa se sa primenom revolucionarnog 32 nm proizvodnog procesa – koji je prvi put u istoriji kompanije korišćen da bi bili proizvedeni i ponuđeni procesori različitog cenovnog ranga sa grafikom visoke definicije integrisanom unutar procesora. Ova inovacija direktna je posledica prošlogodišnje investicije kompanije Intel od 7 milijardi dolara, učinjene u toku najtežih trenutaka ekonomske krize.

ArrandalePGA top Novi procesori izrađeni su korišćenjem 32 nm proizvodnog procesa, kao i druge generacije tranzistora Intel high-k metal gate. Ova tehnologija, pored mnogobrojnih napredaka, ubrzava rad računara uz istovremeno smanjenje potrošnje energije.

Kompanija Intel ima zadovoljstvo da i u Srbiji predstavi najnoviju generaciju Core procesora, nastavljajući tako tradiciju da srpskom tržištu ponudi što veći broj naprednih tehnologija i da ih približi svim grupama korisnika. Nova grupa procesora, prvi put, u inicijalnoj ponudi obuhvata sve cenovne segmente i mi smo uvereni da će to korisnicima u Srbiji omogućiti širok izbor laptop i desktop računara koji odgovaraju baš njihovim potrebama”, izjavio je Andreja Jauković, predstavnik kompanije Intel u Srbiji, povodom predstavljanja ovih procesora,.

Pročitajte i:  Povećajte kapacitet RAM memorije Asus-ovim ažuriranjem BIOS-a za Intel i AMD matične ploče

Zasnovani na nagrađivanoj mikroarhitekturi “Nehalem”, ovi novi procesori za desktop i laptop računare, kao i ugradne uređaje nude najbolje karakteristike kada je u pitanju prikaz muzičkih, igračkih, video, filmskih ili foto sadržaja, ali i kada su u pitanju najzahtevnije aplikacije. Takođe, ultratanki laptop računari sa ovim procesorima omogućuju odličan odnos performansi, stila i autonomije baterije u kućištu debljine samo jednog inča.

Intel-Turbo-Boost Novi Intel Core i7 i Core i5 procesori poseduju ekskluzivnu Intel Turbo Boost tehnologiju za prilagodljive performanse, i samim tim, pametniju upotrebu resursa. Intel Turbo Boost tehnologija automatski ubrzava performanse, prilagođava se zadacima da bi korisnicima bilo omogućeno unapređenje performansi onda kada im je to zaista potrebno. Intel® Hyper-Threading tehnologija, dostupna u Intel Core i7, Core i5 i Core i3 procesorima, omogućuje multitasking, tj. obavljanje više zadataka istovremeno, kroz procesuiranje različitih tredova kroz svako pojedinačno jezgro, čime biva postignut izvanredan odziv i odlične performanse, balansirane sa energetskom efikasnošću u situacijama kada nekoliko zadataka biva obrađivano istovremeno.

Sa podrškom za sve nove „2010 Intel Core™ procesore”, čipset Intel 5 serije je prvo čipset rešenje na jednom čipu, koje je evoluiralo od prostog povezivanja pojedinačnih komponenti do pružanja niza platformskih inovacija i mogućnosti. On poseduje i tehniku uštede energije poput takozvane „hurry up and get idle” (požri i odmaraj), ili skraćeno „HUGI” koja omogućuje procesorima da završe zadatke brzo, produžavajući radni vek baterije.

Pročitajte i:  ASUS Zenbook Duo: Raznovrsna uživancija

Svi novi „2010 Intel® Core™ procesori” prvi su koji integrišu grafiku u mejnstrim PC procesore. Sa Intel® HD grafikom, procesori isporučuju zapanjujuće vizualne performanse i olakšan plejbek HD video sadržaja.

Još jedna intuitivna odlika odnosi se na opciju Intel Switchable Graphics, koja korisnicima koji igraju zahtevnije igre na svojim računarima omogućava lako odgovaranje na zahtevne grafičke zadatke bez potrebe za restartovanjem uz optimalno trajanje baterije i performanse.

Grayling


O inovacijama u novoj, 32-nanometarskoj generaciji Core i5 i Core i3 procesora kompanije Intel možete da čitate u časopisu PC Press broj 163.


Da li ste znali? Zanimljive činjenice…

Clarkdale and PCH

  • Nanometar predstavlja jedan milijarditi deo metra. Najbržem atletičaru na svetu trebalo bi 3,125 milijardi koraka da pretrči razdaljinu od 100 metara, ukoliko bi dužina njegovog koraka bila 32 nm.
  • Adobe Photoshop* omogućuje vam da za 28 odsto brže izoštrite sliku u poređenju sa procesorima proizvedenim ranije.
  • Nanoviji procesori su 4,767 puta brži u odnosu na prvi procesor kompanije Intel, Intel 4004.
  • 4 miliona malenih tranzistora može da stane na prostor veličine tačke na kraju ove rečenice.
  • Tranzistori na jednom od Intel Core i5 procesora, ponašaju se kao prekidači za svetlo, kontrolišući protok elektrona unutar mikročipa, uključujući se i isključujući više od milijardu milijardi puta u sekundi.
  • Da se tempo inovacija kada se radi o putovanjima kroz svemir razvijao brzinom kojom se Murov zakon razvija, sada bismo bili u mogućnosti da putujemo brzinom svetlosti, 671 milion milja na čas.
  • Cena tranzistora je dramatično pala od kako je kompanija Intel osnovana 1968. godine. Procenjuje se da cena tranzistora sada iznosi isto otprilike koliko i jedan štampani znak u novinama. **
  • 32 nm proizvodni proces kompanije Intel ima prag (deo koji sprečava tranzistore da se uključuju i isključuju) od 0,9 nm. Prosečna debljina lista papira iznosi 0,1 mm. Bilo bi potrebno 111,111 pragova da bi se napravio komad jednak debljini lista papira.
Pročitajte i:  Intel nema planove za izgradnju fabrike poluprovodnika

Grayling

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,