Intel, AMD i VIA: Tržište procesora se oporavlja

logoNajveći prozvođači procesora, Intel, AMD i VIA, nezavisno su zaključili da je stanje na tržištu u drugom tromesečju ove godine bolje nego u prvom. Poboljšanje je naročito vidljivo u segmentima procesora za mobilne uređaje i za servere, za koje su analitičari iz firme Mercury Research zaključili da je prodaja dostigla nivo iz perioda pre početka ekonomske krize.
Analize Mercury Research-a pokazuju da je ukupna prodaja procesora u drugom tromesečju porasla za 13,8% u odnosu na prvo, premda se radi o padu od 2,9% na godišnjem nivou. Mobilni procesori beleže najveći rast, naročito Intel-ovi, što je rezultovalo padom AMD-ovog učešća na ovom segmentu gotovo do nivoa iz poslednjeg tormesečja prošle godine. Intel-ovo učešće na tržištu u drugom tromesečju ove godine je bilo 80,5%, a u prvom 78,5%; pre godinu dana, Intel je imao učešće od 80,0%.
AMD-ovo učešće je sa 20,9% u prvom tromesečju palo na 18,7%; pre godinu dana bilo je 18,8%. U istom periodu, VIA beleži rast sa 0,8% na 0,9%, a pre godinu dana bilo je 1,3%.
Slične analize stižu i iz drugih firmi: Semiconductor Industry Association (SIA) zaključuje da je tržište procesora trenutno “u minusu” od oko 5%, ali je u pitanju veliki napredak u odnosu na prognozirani pad od 9-12%.

Pročitajte i:  SAD povlači licence Intela i Qualcomma za prodaju čipova kompaniji Huawei

Izvor: eWeek

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,