Napadnuti Twitter i Facebook

twitterU četvrtak su hakeri napali popularne sajtove Twitter i Facebook. Twitter-u nije bilo moguće pristupiti više od dva sata (što su primetili i neki članovi naše redakcije), a Facebook je radio, ali sa primetnim usporenjem.
Ovi sajtovi su i ranije bili meta hakerskih napada. Primera radi, u januaru ove godine na Twitter-u je hakovano 33 korisničkih naloga, a među žrtvama su bili američki predsednik Barack Obama i pevačica Britney Spears.
Ovog puta, napadi nisu bili previše sofisticirani – radi se o napadima tipa uskraćivanja usluge (Denial Of Service, DOS), gde hakeri zatrpavaju servere velikom količinom podataka, što ih značajno usporava, ili, kao u ovom slučaju, potpuno blokira. Osim blogova i socijalnih mreža, hakeri ovakve napade usmeravaju i prema bankama i službama za naplatu putem kreditnih kartica. Često ovakvi napadi predstavljaju neki vid protesta i hakerima ne donose nikakvu materijalnu korist.
Zahvaljujući naporima zaposlenih, Twitter je uskoro proradio, ali je borba sa hakerima potrajala još neko vreme. Slično je bilo i u Facebook-u, a odgovorni su izjavili da lični podaci korisnika nisu ugroženi i da je pun pristup obnovljen za većinu korisnika.
Twitter i Facebook imaju ogorman broj korisnika. Analize kažu da je Twitter u junu imao 45 miliona, a prema podacima koje Facebook objavljuje, ovaj sajt ima čak 250 miliona korisnika.

Pročitajte i:  Ko bi mogao kupiti TikTok?

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,