Intel će proizvoditi čipove za MediaTek

MediaTek je jedan od najvećih dobavljača procesora za pametne telefone i veliki rival kompanije Qualcomm.

PCPress.rs Image

Intel mora da stigne TSMC i Samsung

Intel je angažovao tajvansku kompaniju koja dizajnira čipove za pametne telefone MediaTek kao glavnog saveznika u svom nastojanju da povrati svoju poziciju u proizvodnji čipova.

Nakon što je prošle godine preuzeo funkciju izvršnog direktora Intel-a, Pat Gelsinger je modernizaciju i obnovu fabrika za proizvodnju čipova stavio kao ključni prioritet kako bi sustigao i prekinuo dominaciju azijskih rivala poput TSMC-a i Samsung-a.

Intel će proizvoditi čipove koje dizajniraju druge kompanije. Američki gigant planira da potroši više od 40 milijardi dolara na izgradnju fabrika širom sveta.

„Sporazum je osmišljen da pomogne MediaTek-u da izgradi uravnoteženiji, otporniji lanac snabdevanja kroz dodavanje novog partnera sa značajnim kapacitetima u SAD i Evropi“, navodi Intel u saopštenju. NS Tsai, viši potpredsednik u MediaTek-u, rekao je da partnerstvo sa Intel-om „pruža vrednost“ kompaniji jer ona nastoji „da stvori raznovrsniji lanac snabdevanja“.

TSMC je glavni proizvodni partner kompanije MediaTek za čipove. Još uvek nije jasno kakvu će ulogu Intel imati u proizvodnji poluprovodnika.

Pročitajte i:  Intel planira 1 nm proizvodnju čipova od 2027. godine

Kompanije za proizvodnju čipova širom sveta fokusirale su se na jačanje svojih lanaca snabdevanja i povećanje proizvodnje usred globalne nestašice čipova koja traje od početka 2021.godine.

Proizvodnja najnaprednijih čipova je veoma teška za neke kompanije. Kompanije koje dominiraju tržištem su TSMC i Samsung. Ove dve kompanije čine više od 70 odsto globalnog tržišta. Kako potražnja za čipovima i dalje raste, Intel i njegovi azijski rivali planiraju da povećaju proizvodnju u fabrikama.

Intel mora dosta toga da nadoknadi. Intel je zaostao u trci sa drugim kompanijama zbog problema u proizvodnji koji su ga usporili. Međutim, MediaTek će pomoći Intel-u da se takmiči sa TSMC-om i Samsung-om.

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,