BIZIT plus

Intel dobija 8.5 milijardi dolara za proširenje proizvodnih kapaciteta

Intel će od američke Vlade dobiti 8.5 milijardi dolara nepovratne pomoći i zajam u iznosu od 11 milijardi dolara za proširenje svojih proizvodnih kapaciteta. Cilj ove pomoći je da kompanija ponovo postane lider u proizvodnji čipova i da se izbori sa najvećim konkurentima kao što su tajvanski TSMC i Samsung iz Južne Koreje.

PCPress.rs Image

Američki predsednik, Džo Bajden, obići će Intel u Arizoni, gde će objaviti detalje o ovom paketu pomoći, koji će uključiti i pogone u Ohaju, Novom Meksiku i Oregonu. Ova odluka izglasana je u američkom kongresu 2022. godine, kao deo Bajdenovog plana da revitalizuje domaću proizvodnju u različitim industrijama – od „zelene“ energije do proizvodnje čipova.

Pored obećane pomoći, Intel se obavezao da će u narednih pet godina investirati dodatnih 100 milijardi dolara u fabrike za proizvodnju čipova. Oni očekuju i da će imati povraćaj poreza u iznosu od 25 procenata od investirane sume.

Pomenutih 8.5 milijardi dolara biće davano u delovima, kako Intel bude ispunjavao „određene uslove“. Vlada SAD-a očekuje i da će ovim potezom obezbediti 30.000 novih radnih mesta. Prva tranša novca mogla bi da bude dodeljena Intel-u, već u toku ove godine, odmah nakon što se sporazume finalizuje. Cilj je da se do kraja ove decenije, obezbedi da 20 procenata najnaprednijih čipova proizvodi u SAD-u.

Pročitajte i:  Američki zakonodavci ljuti nakon što je Huawei predstavio laptop sa novim Intel AI čipom

Izvor: ArsTechnica

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *