BIZIT plus

CEO kompanije Hertz se povlači nakon debakla sa kupovinom Teslinih EV 

Prema izveštajima Bloomberg-a, CEO Stephen Scherr se povlači nakon Hertz-ovog katastrofalnog neuspeha sa električnim vozilima. Zameniće ga bivši izvršni direktor Cruise divizije za robotaksije u GM-u, Gil West. West će postati član odbora direktora. 

PCPress.rs Image

Loši potezi

Godinu dana nakon izlaska iz bankrota 2020. godine, Hertz je naveo da će transformisati svoj biznis iznajmljivanja automobila kupovinom 100.000 Teslinih električnih vozila. “Novi Hertz će biti lider kao kompanija za mobilnost, počevši sa najvećom flotom električnih vozila za iznajmljivanje u Severnoj Americi”, navela je kompanija tada. Ova najava je pomogla da Tesla vrednost dostigne trilionsku ocenu od 1 triliona dolara. 

Scherr se pridružio Hertz-u nakon donošenja te odluke. Međutim, on je povećao ulganja Hertz-a u električna vozila takođe naručujući vozila od Polestar-a i GM-a. Kompanija nije kupila mnogo električnih vozila od tih proizvođača automobila, ali na kraju je imala oko 60.000 vozila od ta tri proizvođača. 

Zatim, stvari su krenule nizbrdo posle toga. Tesla je drastično smanjila cene svojih Modela 3 i Modela Y. To je uništilo njihovu vrednost na sekundarnom tržištu. Pored toga, Hertz je naveo da su vozila Tesle skupa za popravku i nepopularna kod iznajmljivača. 

Pročitajte i:  Tesla spušta cenu FSD-a na 99 dolara mesečno 

Kao rezultat toga, kompanija je prodala 20.000 električnih vozila. To je bila trećina njenih električnih vozila. To je rezultiralo troškom od 245 miliona dolara za Hertz i njenim najvećim kvartalnim gubitkom od pandemije. I druge kompanije za iznajmljivanje automobila nedavno su se oslobodile električnih vozila, pri čemu je nemački Sixt uklonio svoju celu flotu. 

Gil West je, s druge strane, bio jedan od devet izvršnih direktora Cruise-a koji su otpušteni nakon incidenta u kojem je pešak povučen od strane Cruise-ovog vozila nakon što ga je udarilo drugo vozilo. Vlasti su optužile kompaniju za zadržavanje video zapisa koji navodno prikazuje žrtvu ispod njihovog vozila. 

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *