ePlaneta

Intel i Apple će među prvima koristiti čipove od 3 nanometara

Apple i Intel navodno testiraju dizajn TSMC-ovih 3-nanometarskih čipova i mogli bi biti prvi na tržištu sa tom tehnologijom. Intel planira da koristi čipove u sledećim generacijama računara, dok bi Apple mogao biti prvi na tržištu sa 3-nanometarskim čipom u budućim iPad modelima. Tajvanski TSMC će započeti proizvodnju novih čipova za obe kompanije već sledeće godine.

Intel i Apple će među prvima koristiti čipove od 3 nanometara.

Apple-ov iPad možda prvi uređaj sa čipom od 3 nanometra

TSMC trenutno proizvodi čipove od 5 nanometara za Apple-ov iPhone 12, a 2022. će napraviti AMD Zen 4 čipove sledeće generacije. Cilj je proizvodnja čipova od 3 nanometra za drugu polovinu 2022. godine, a proizvodi će se verovatno pojaviti na tržištu 2023. TSMC očekuje da će nova tehnologija pružiti 10-15% veće performanse uređaja u odnosu na 5-nanometarsku tehnologiju. Apple-ov iPad će navodno biti prvi uređaj sa 3-nanometarskim čipom.

Intel je potvrdio da će sarađivati sa TSMC-om za njegovu liniju proizvoda iz 2023. godine, iako je tek počeo sa izbacivanjem svojih 10-nanometarskih čipova. Prema navodima stručnjaka TSMC će proizvesti više čipova za Intel nego Apple. Intel bi mogao pobediti AMD na 3-nanometarskoj tehnologiji, jer AMD planira da koristi 5-nanometarske čipove za svoje sledeće generacije Zen 4 procesora. AMD se sada oslanja na TSMC za svoje procesorske i GPU čipove, jer je njegov prethodni dobavljač GlobalFoundries još 2018. odlučio da ne proizvodi 7-nanometarske i manje čipove.

Pročitajte i:  "Inspirisan ljudskim mozgom": Intel predstavlja neuromorfični sistem 

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,