BIZIT plus

Intel investira 12 miliona dolara u stvaranje Vizuelnog kompjuterskog istraživačkog centra u Evropi

Server2 Korporacija Intel investiraće ukupno 12 miliona američkih dolara u osnivanje novog istraživačkog centra koji će se baviti naprednim grafičkim i vizuelnim kompjuterskim tehnologijama. Od danas, Intelov Vizuelni kompjuterski institut (Intel Visual Computing Institute) nalazi se na Saarland Univerzitetu u Sarbrikenu (Saarbrücken) u Nemačkoj. Investicija, koja će biti realizovana u narednih 5 godina, biće najveća koju je  Intel ikada napravio u saradnji sa nekim evropskim univerzitetom.
Vizuelne kompjuterske tehnologije obuhvataju analizu, unapređenje i prikaz vizuelnih informacija, u realnom vremenu, u cilju stvaranja uverljivog iskustva i prirodnijeg načina interakcije ljudi sa računarom i drugim uređajima. Aplikacije uključuju igre, medicinske prikaze i interaktivne 3-D modele podataka koje se koriste u oblastima poput nauke i finansijskih usluga. Intel-ova vizija je kreiranje aplikacija koje izgledaju realno, ponašaju se realno i mogu se osetiti kao realne.
Inovacije najmlađeg člana Intel-ovih laboratorija u Evropi pomoći će u tome da buduća zabava, produktivnost i internet iskustvo budu intuitivniji i sveobuhvatniji. Njena ključna misija je doprinos Intel-ovom tera-scale istraživačkom programu, koji traga za načinima korišćenja više kompjuterskih jezgara u cilju postizanja boljih performansi i živopisnije i uverljivije grafika.
“Intel je sarađivao sa istraživačima svetskog ranga na Saarland Univerzitetu na vizuelnim tehnologijama već godinama unazad” kazao je Justin Rattner, Intel-ov potpredsednik i šef tehnološkog odseka. “S obzirom na narastajuću važnost vizuelnih kompjuterskih tehnologija, izgleda savršeno logično proširiti naš odnos i oformiti novi institut. Sasvim smo sigurni da će on postati međunarodno priznat centar i pokretač evropskog liderstva na polju vizuelnih kompjuterskih tehnologija”
np-slussalekLaboratorija sprovodi i osnovna i primenjena istraživanja u realističnom, interaktivnom i prirodnom okruženju. Do kraja ove godine, institut će zaposliti desetak istraživača iz Intel-a, sa Saarland Univerziteta, Max Planck informatičkog instituta, Max Planck instituta za softverske sisteme i nemačkog istraživačkog centra za veštačku inteligenciju.
“Savezna Republika Saarland intenzivno podržava tehnološki transfer između akademskih istraživačkih objekata i industrije” kazao je Peter Müller, premijer vlade Saarland-a. “Veoma smo ponosni na istraživanja značajna u svetskim razmerama koja se sprovode na Saarland Univerzitetu, institutima Max Planck društva i Nemačkom istraživačkom centru za veštačku inteligenciju i što smo bili u prilici da podstaknemo Intel da investira u Saarland. Intel-ov Vizuelni kompjuterski institut ima potencijal privlačenja još više istraživača  u svoje područje ekspertize.”
Jedna od namera nove laboratorije je da aktivno podstiče druge akademske i industrijske partnere da tokom vremena udruže istraživanja. Očekuje se da broj profesionalnih istraživača naraste više od 5 puta tokom narednih 5 godina i uključi saradnike širom Evrope.
Intel-ov Vizuelni kompjuterski institut će omogućiti dopadljivije kompjuterske aplikacije kroz razvoj novih softverskog dizajna i arhitektura, vizuelnih kompjuterskih algoritama i paralelnih kompjuterskih rešenja. Institut će uspostaviti vezu i sa Intel-ovim laboratorijama za hardver (npr. u Barseloni, u Španiji ili Braunšvejgu u Nemačkoj) doprinoseći budućem vizuelnom kompjuterskom dizajnu. Očekivanje je da trenutni doprinosi istraživanja omoguće nove softverske alatke i hardverska rešenja kroz samo nekoliko godina.
intel-logoIntel ima dugu tradiciju u inovacijama i kreativnosti u Evropi sa istraživanjima i razvojnim programima koji spajaju oblasti poput dizajniranja čipa, razvoja softvera, mobilnih komunikacija i usluga, istraživanja čipa na nivou atoma, razvoja ključnih Intel-ovih proizvoda i istraživanja tehnologija koje mogu pomoći populaciji koja stari da vodi zdraviji i bolji život.
Intel-ova istraživanja i napori u razvoju uključuju laboratorije u posedu Intela koje su fokusirane na razvoj Intel-ovih proizvoda, udružena istraživanja sa uvropskim univerzitetima, otvorene inovacije i saradnju sa industrijom i akademijama, učešće u programima EU i rad na standardima kooperacije sa industrijskim partnerima koji isporučuju uvećanu vrednost i produktivnost svojim potrošačima.

Pročitajte i:  Kako odabrati hosting?

Izvor: Mmd Public Relations

Facebook komentari: