ERP 2024

Intel investira milijarde dolara u 22 nm proizvodni proces

Kompanija Intel danas je najavila investiciju između 6 i 8 milijardi dolara u buduću generaciju proizvodne tehnologije u svojim pogonima u Americi. Investicija je usmerena na pokretanje napredne generacije 22-nanometarskog proizvodnog procesa u nekoliko postojećih fabrika u Americi, kao i podizanje nekoliko razvojnih pogona (obično nazivanih “fab”) u državi Oregon. Ovaj projekat otvoriće od 6.000 do 8.000 novih radnih mesta tokom konstrukcije i opremanja pogona, kao i dodatnih 800 do 1000 stalnih radnih mesta za visokokvalifikovanu radnu snagu.

Planned Development Fab D1X at Intel's Ronler Acres Campus in Hillsboro Oregon“Današnja najava deo je novog iskoraka tehnologije i potvrda kontinuiranog važenja Murovog zakona, što nam nameće i daljnju obavezu da investiramo u budućnost kompanije Intel i budućnost Amerike,” kazao je Predsednik kompanije i izvršni direktor, Paul Otellini. “Najočiglednija posledica investicije nekoliko milijardi dolara biće stotine novih radnih mesta povezanih sa izgradnjom novog “fab” pogona kao i unapređenja četiri postojeća, ali i odlično plaćene, vrlo kvalifikovane pozicije koje će nam trebati nakon otvaranja.”

Industrija računara će ove godine doseći značajnu prekretnicu, sa isporukom od milion računara dnevno. Unapređena “fab” postrojenja omogućuju kapacitete za stalan rast PC tržišta, pogotovo za nova tržišta kojima Intel stremi, poput mobilnih i ugradnih uređaja.

Pročitajte i:  Intel dobija 8.5 milijardi dolara za proširenje proizvodnih kapaciteta

Nova investicija ojačaće liderstvo kompanije Intel kao najnaprednijeg proizvođača poluprovodnika na svetu. Najnoviji “fab” u Oregonu koji će se zvati “D1X” počeće sa aktivnostima iz oblasti razvoja i primene već 2013. godine. Unapređenja su planirana i za četiri postojeća psotrojenja, dva u Američkoj državi Arizona (Fab12 i Fab32) kao i dva u državi Oregon (D1C i D1D).

Fab D1C Hillsboro Oregon Fab 32 Chandler Arizona

“Intel proizvodi gotovo 10 milijardi tranzistora godišnje. Naši pogoni proizvode najnaprednije kompjuterske tehnologije na svetu i ova investicija će omogućiti potencijal za inovacije kakav do sada nije viđen,” kazao je Brian Krzanich, viši potpredsednik i generalni direktor sektora Intel’s Manufacturing and Supply Chain. “Intel i svet tehnologije imaju zajedničku budućnost. Nasuprot uobičajenoj situaciji, mi smo u prilici da održimo dinamičnu proizvodnu ekonomiju u Sjedinjenim Državama i fokusiramo se na proizvodnju u budućnosti.”

Iako je tri četvrtine prihoda kompanije Intel generisano u inostranstvu, tri četvrtine ukupne proizvodnje mikroprocesora dolazi iz Sjedinjenih Država. Nova posvećenost investicijama dozvoliće kompaniji da održi postojeću proizvodnu bazu u ovoj razmeri.

Novo investiciono ulaganje u SAD sledi nakon najave iz februara 2009. godine o unapređenju proizvodnog procesa. Unapređenja su rezultovala u 32 nm tehnologiji koja je već omogućila proizvodnju čipova korišćenim u aktuelnim računarima, serverima, ugradnim i mobilnim uređajima širom sveta. Prvi Intel 22 nm mikroprocesor, sa nazivom “Ivy Bridge” otpočeće sa proizvodnjom kasne 2011 i pomeriti granice performansi i energetske efikasnosti. Kroz stalni napredak proivodne tehnologije, dodatne odlike i funkcije mogu biti integrisane da bi se omogućio nastanak uređaja još manjih dimenzija, boljeg izgleda, boljih performansi i veće autonomije po ceni koja je još prihvatljivija korisnicima.

Pročitajte i:  Intel izdao saopštenje o CPU problemima, optužuje proizvođače matičnih ploča 

Intel, Grayling

Facebook komentari: