Računari i Galaksija

Intel Milky Way 2 najmoćniji superkompjuter

Na Međunarodnoj konferenciji o superračunarstvu u Lajpcigu, sistem sastavljen od nekoliko hiljada Intel procesora i koprocesora proglašen je najmoćnijim superkompjuterom na svetu na 41. izdanju liste Top500 superkompjutera.

IntelISC2013Sistem, poznat kao „Milky Way 2 (Mlečni put)”, obuhvata 48.000 Intel Xeon Phi koprocesora i 32.000 Intel Xeon procesora i funkcioniše pri performansama od 54,9 PFlops – što su dva puta bolje performanse u odnosu na najbolje plasirani sistem sa poslednje verzije liste Top 500 u novembru 2012. Ovo je prvi sistem isključivo zasnovan na Intel proizvodima koji se našao na prvom mestu liste od 1997. godine.

Izgrađen za potrebe Nacionalnog Superkompjuterskog Centra u Guangzhou u Kini, sistem „Mlečni put 2” pokreću 32.000 novih 12-jezgarnih Intel Xeon procesora E5-2600 v2 zasnovanih na Ivy Bridge arhitekturi i 48.000 Intel Xeon Phi koprocesora, sa ukupnom snagom sistema od 17,8 MW. Ne samo da je najbrži, nego jedan od najefikansijih sistema na listi Top500. Sistem koristi „neo-heterogenu arhitekturu”, gde hardverska arhitektura poseduje višestruke klase kompjuterskih mogućnosti kojima se pristupa preko standardnog programskog modela, streamlining razvoja i optimizacionih procesa – što predstavlja prednost koju je nemoguće dobiti prilikom korišćenja kombinacije CPU i GPU akceleratora.

Pročitajte i:  Intel nema planove za izgradnju fabrike poluprovodnika

„Intel pomaže da se osvetli put ka novim inovacijama, otkrićima i konkurentnosti pomoću svoje superračunarske vizije i proizvoda,” izjavio je Raj Hazra, potpredsednik i direktor kompanije Technical Computing Group.

„Postoji nezasita potražnja za računarskom snagom ali i za postizanjem novih nivoa energetske efikasnosti. Sa aktuelnom i budućom generacijom Intel Xeon Phi koprocesora, Intel Xeon procesora, Intel TrueScale vlakana i softvera, Intel je u mogućnosti da pruži jednostavna rešenja za naše korisnike.”

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

One thought on “Intel Milky Way 2 najmoćniji superkompjuter

Comments are closed.