BIZIT plus

Intel na novim procesorima rešio problem Meltdown i Spectre ranjivosti

Intel-ovi Core procesori na tržištu su se pojavili 8. oktobra, te doneli niz poboljšanja koja će bitno uticati na gejmersko, te na iskustvo kreatora sadržaja. Ipak, poboljšanja idu i dalje od performansi, pa je predstavljeno i nekoliko promena u arhitekturi, čija je funkcija da isprave Meltdown i Spectre ranjivosti, te novi procesori rešavaju većinu problema koji su u vezi sa različitim varijantama ovih grešaka, a uz pomoć hardvera, firmvera, te ispravki u okviru operativnih sistema.

PCPress.rs Image

Najveći deo promena odnosi se na dve od šest varijanti pomenutih ranjivosti – “Rogue Data Cache Load” (Meltdown, varijanta 3) i “L1 Terminal Fault” (Meltdown, varijanta 5), te novi hardver, koji ne postoji u prethodnim Intel proizvodima donosi ispravke koje se obraćaju i ovim varijantama. To znači da Xeon W-3175X (Core-X Skylake-X Refresh), na primer, nema ove hardverske novine, te će i dalje morati da se oslanja na firmver kada su u pitanju ispravke za pomenute ranjivosti. Sa druge strane, problemi u vezi sa varijantom “Bounds Check Bypass” (Spectre varijanta 1) za rešavanje i dalje traže softverske ispravke, budući da ova linija ranjivosti zahteva ozbiljnije promene u arhitekturi.

Pročitajte i:  Intel planira 1 nm proizvodnju čipova od 2027. godine

PCPress.rs Image

Nove hardverske ispravke ne rešavaju samo problem ranjivosti, već utiču i na performanse novih čipova, a ostaje da se to i potvrdi kroz buduća testiranja novih desktop procesora.

Izvor: TechPowerUp

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , ,