Top50 2023

Intel najavio novu generaciju Atom platforme

Intel-At2 Najavljen je prvi Intel Atom čip koji integriše grafičku memoriju i memorijski kontroler u procesoru; omogućuje smanjenje utroška energije, manju veličinu sistema i unapređenje performansi

  • ● Viši nivo integrisanosti uz 45 nm proces izrade koji omogućuje manju potrošnju energije, uvećanje performansi i smanjenje veličine
  • ● Prosečna potrošnja energije za 20 odsto niža u odnosu na prethodnu genraciju, što omogućuje duže trajanje baterije u netbuk računarima
  • ● Najava primene u preko 80 modela netbuk računara najpoznatijih kompanija Asus, Acer, Dell, Toshiba, Fujitsu, Lenovo, Samsung i MSI
  • ● Ova generacija procesora i platforme biće dostupna od 4. januara

SANTA KLARA, Kalifornija, 21. decembar 2009. godine – Kompanija Intel Corporation danas je najavila predstavljanje novog Intel Atom procesora sa grafikom integrisanom direktno u procesorskoj jedinici, omogućujući poboljšane performanse i manji, energetski efikasniji dizajn nove generacije netbuk računara i osnovnih modela desktop računara zasnovanih na Atom procesorima. Vodeći proizvođači iskazali su veliko interesovanje za proizvodnju sistema sa Intel® Atom™ procesorima i novim čipsetom koji će biti dostupan za nekoliko nedelja.

Intel-Pinetrail_chipsNajnovija Intel Atom platforma za netbuk računare sastoji se od novog Intel® Atom™ procesora, N450, i novog Intel® NM10 Express čipseta niske potrošnje. Za osnovni nivo desktop računara, komplet će činiti ili Intel® Atom™ procesor D410 ili dual core D510, u kombinaciji sa Intel® NM10 Express čipsetom. Atom procesor dizajniran je sa idejom da posluži za male uređaje i nisku potrošnju i ostaje najmanji čip kompanije Intel, izrađen u 45nm high-k-metal gate proizvodnom procesu. Čitavo pakovanje, koje uključuje i čipset, postalo je manje zahvaljujući naprednoj integraciji i 45nm proizvodnji, što znači manje i kompaktnije sisteme, manje troškove za asemblere i unapređene performanse.

Pročitajte i:  Intel ARC grafičke karte dobijaju još jedno značajno poboljšanje performansi sa najnovijim drajverom

Podrška industrije

Kompanija Intel zadovoljna je podrškom industrije za Atom platformu jer su, posebno netbuk računari, imali odličnu prodaju tokom godine recesije zahvaljujući dostupnosti, funkcionalnosti i maloj veličini (7-10.2” ekrani). Kompanija Intel takođe očekuje da će Atom procesori biti odlično prihvaćeni u velikom broju malih uređaja i osnovnom nivou desktop računara niske cene, ultra malog dizajna (manje od 1 kubnog decimetra zapremine) bez potrebe za ventilatorom a sa niskom cenom svih opcija.

Intel-at 1 Još od kada je kompanija Intel najavila prvi Atom procesor za netbuk računare i osnovni nivo desktop računara u junu 2008. godine, tržište za ovaj tip uređaja se neprestano širi. Intel je isporučio preko 40 miliona Atom čipova za netbuk računare svih većih asemblera. U isto vreme netbuk računari postali su prodavaniji nego iPhone uređaji kompanije Apple ili Nintendo Wii.* Sudeći prema istraživanju ABI, ukupna isporuka Atom procesora za sve segmente nastaviće rast na stotine miliona u 2011.* Kompanija Intel želi da se taj trend nastavi nudeći sledeću generaciju ove platforme.

Pročitajte i:  ASUS Zenbook Duo: Raznovrsna uživancija

„Intel Atom procesor doveo je do potpuno nove kategorije u računarstvu u proteklih godinu i po, i mislimo da će se rast nastaviti u segmentu koju obuhvata uređaje kao što su netbuk računari i osnovni nivo desktop računara“, izjavio je Mooly Eden, potpredsenik kompanije i generalni direktor Intel PC Client grupe. „Uzbuđeni smo što smo u prilici da isporučimo sledeću generaciju Atom paltforme i nastojaćemo da čitavoj industriji omogućimo drugi talas razvoja, pružajući inovativni sistemski dizajn sa boljim performansama, manjim karbonskim otiskom i dužim vekom trajanja baterije.”

Unapređene procesorske i grafičke performanse

ECS-D510mobo Jedna od najznačajnijih odlika nove platforme je integrisanje memorijskog kontrolera i grafike u samu procesorsku jedinicu, prvi put izvedenu na x-86 čipu. To znači dva čipa (CPU + čipset) umesto prethodnih tri (CPU, čipset, I/O kontorlerski hab), nižu TDP i značajno smanjenje cene, niži ukupni karbonski otisak i nižu potrošnju energije. Nova netbuk platforma imaće poboljšanje za 20 odsto koje se tiče prosečne potrošnje energije i manje veličine u odnosu na prethodne Atom platforme. To znači i da će sistemi biti manji i kompaktniji a baterija će omogućavati veću autonomiju. U ekološkom smislu, kada je reč o netbuk računarima, smanjenje karbonskog otiska iznosi preko 60 odsto a kada je reč o desktop računarima čak 70 odsto. Pored svega već navedenog, i termalna disipacija je umanjena za 50 odsto.

Pročitajte i:  Intel nema planove za izgradnju fabrike poluprovodnika

O platformi

Model N450 ima Atom procesor sa jednim jezgrom i 512k L2 keš memorije i 7 vati ukupne TDP, uključujući i čipset. Model D410 je osnovni model za desktop računare i podrazumeva Atom procesor sa jednim jezgrom sa 512k L2 keš memorije i 12 vati ukupne TDP uključujući i čipset, dok model D510 ima dvojezgarni Atom procesor sa 1meg L2 keš i 15 vati ukupne TDP uključujući i čipset. Novi čipsetovi rade na 1.66GHz. Cene i dostupnost biće objavljeni u januaru kada kompletni sistemi, sastavljeni od strane asemblera, budu postali dostupni.

MMD CEE

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,