Data centri 2024

Intel najavio novu generaciju Atom platforme

Intel-At2 Najavljen je prvi Intel Atom čip koji integriše grafičku memoriju i memorijski kontroler u procesoru; omogućuje smanjenje utroška energije, manju veličinu sistema i unapređenje performansi

  • ● Viši nivo integrisanosti uz 45 nm proces izrade koji omogućuje manju potrošnju energije, uvećanje performansi i smanjenje veličine
  • ● Prosečna potrošnja energije za 20 odsto niža u odnosu na prethodnu genraciju, što omogućuje duže trajanje baterije u netbuk računarima
  • ● Najava primene u preko 80 modela netbuk računara najpoznatijih kompanija Asus, Acer, Dell, Toshiba, Fujitsu, Lenovo, Samsung i MSI
  • ● Ova generacija procesora i platforme biće dostupna od 4. januara

SANTA KLARA, Kalifornija, 21. decembar 2009. godine – Kompanija Intel Corporation danas je najavila predstavljanje novog Intel Atom procesora sa grafikom integrisanom direktno u procesorskoj jedinici, omogućujući poboljšane performanse i manji, energetski efikasniji dizajn nove generacije netbuk računara i osnovnih modela desktop računara zasnovanih na Atom procesorima. Vodeći proizvođači iskazali su veliko interesovanje za proizvodnju sistema sa Intel® Atom™ procesorima i novim čipsetom koji će biti dostupan za nekoliko nedelja.

Intel-Pinetrail_chipsNajnovija Intel Atom platforma za netbuk računare sastoji se od novog Intel® Atom™ procesora, N450, i novog Intel® NM10 Express čipseta niske potrošnje. Za osnovni nivo desktop računara, komplet će činiti ili Intel® Atom™ procesor D410 ili dual core D510, u kombinaciji sa Intel® NM10 Express čipsetom. Atom procesor dizajniran je sa idejom da posluži za male uređaje i nisku potrošnju i ostaje najmanji čip kompanije Intel, izrađen u 45nm high-k-metal gate proizvodnom procesu. Čitavo pakovanje, koje uključuje i čipset, postalo je manje zahvaljujući naprednoj integraciji i 45nm proizvodnji, što znači manje i kompaktnije sisteme, manje troškove za asemblere i unapređene performanse.

Pročitajte i:  Intel dobija 8,5 milijardi dolara u okviru CHIPS zakona

Podrška industrije

Kompanija Intel zadovoljna je podrškom industrije za Atom platformu jer su, posebno netbuk računari, imali odličnu prodaju tokom godine recesije zahvaljujući dostupnosti, funkcionalnosti i maloj veličini (7-10.2” ekrani). Kompanija Intel takođe očekuje da će Atom procesori biti odlično prihvaćeni u velikom broju malih uređaja i osnovnom nivou desktop računara niske cene, ultra malog dizajna (manje od 1 kubnog decimetra zapremine) bez potrebe za ventilatorom a sa niskom cenom svih opcija.

Intel-at 1 Još od kada je kompanija Intel najavila prvi Atom procesor za netbuk računare i osnovni nivo desktop računara u junu 2008. godine, tržište za ovaj tip uređaja se neprestano širi. Intel je isporučio preko 40 miliona Atom čipova za netbuk računare svih većih asemblera. U isto vreme netbuk računari postali su prodavaniji nego iPhone uređaji kompanije Apple ili Nintendo Wii.* Sudeći prema istraživanju ABI, ukupna isporuka Atom procesora za sve segmente nastaviće rast na stotine miliona u 2011.* Kompanija Intel želi da se taj trend nastavi nudeći sledeću generaciju ove platforme.

Pročitajte i:  Neki Intel procesori izgubili su skoro 9% performansi gotovo preko noći

„Intel Atom procesor doveo je do potpuno nove kategorije u računarstvu u proteklih godinu i po, i mislimo da će se rast nastaviti u segmentu koju obuhvata uređaje kao što su netbuk računari i osnovni nivo desktop računara“, izjavio je Mooly Eden, potpredsenik kompanije i generalni direktor Intel PC Client grupe. „Uzbuđeni smo što smo u prilici da isporučimo sledeću generaciju Atom paltforme i nastojaćemo da čitavoj industriji omogućimo drugi talas razvoja, pružajući inovativni sistemski dizajn sa boljim performansama, manjim karbonskim otiskom i dužim vekom trajanja baterije.”

Unapređene procesorske i grafičke performanse

ECS-D510mobo Jedna od najznačajnijih odlika nove platforme je integrisanje memorijskog kontrolera i grafike u samu procesorsku jedinicu, prvi put izvedenu na x-86 čipu. To znači dva čipa (CPU + čipset) umesto prethodnih tri (CPU, čipset, I/O kontorlerski hab), nižu TDP i značajno smanjenje cene, niži ukupni karbonski otisak i nižu potrošnju energije. Nova netbuk platforma imaće poboljšanje za 20 odsto koje se tiče prosečne potrošnje energije i manje veličine u odnosu na prethodne Atom platforme. To znači i da će sistemi biti manji i kompaktniji a baterija će omogućavati veću autonomiju. U ekološkom smislu, kada je reč o netbuk računarima, smanjenje karbonskog otiska iznosi preko 60 odsto a kada je reč o desktop računarima čak 70 odsto. Pored svega već navedenog, i termalna disipacija je umanjena za 50 odsto.

Pročitajte i:  AMD ostvaruje značajne dobitke u segmentu desktop CPU-a u odnosu na Intel u prvom kvartalu 

O platformi

Model N450 ima Atom procesor sa jednim jezgrom i 512k L2 keš memorije i 7 vati ukupne TDP, uključujući i čipset. Model D410 je osnovni model za desktop računare i podrazumeva Atom procesor sa jednim jezgrom sa 512k L2 keš memorije i 12 vati ukupne TDP uključujući i čipset, dok model D510 ima dvojezgarni Atom procesor sa 1meg L2 keš i 15 vati ukupne TDP uključujući i čipset. Novi čipsetovi rade na 1.66GHz. Cene i dostupnost biće objavljeni u januaru kada kompletni sistemi, sastavljeni od strane asemblera, budu postali dostupni.

MMD CEE

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,