Intel objavio novu generaciju procesora

Intel je otkrio svoju kompletnu familiju CPU-a 14. generacije, koja uključuje moćne čipove serije „HX“, kao što je 24-jezgarni i9-14900HX, kao i nove mainstream desktop procesore. A za drugi kraj spektra snage, Intel je takođe predstavio Core U procesor seriju 1, koji balansira performanse i efikasnost u tankim i lakim prenosivim računarima.

PCPress.rs Image

Dve potpuno različite platforme

Naravno, zbunjujuće je videti kako Intel žonglira sa dve potpuno različite platforme čipova za laptop – svojim Core Ultra čipovima i hardverom 14. generacije. Za većinu kupaca notebook računara, Core Ultra čipovi imaju najviše smisla: i dalje su prilično brzi, mogu da ponude odlične performanse u igrama kada su upareni sa eksternim GPU-ima i sadrže svu najnoviju Intelovu tehnologiju čipova, uključujući NPU-ove koji ubrzavaju AI.

Core i9-14900HX, Intelov najmoćniji novi laptop čip, ima osam P-jezgara i 16 E-jezgara i turbo frekvenciju od 5,8 GHz. Intel tvrdi da je bolji od AMD-ovog Ryzen 7945X3D u igračkim performansama za 17%, a takođe je 51% brži od Rizen 7945HX za multitasking virtuelnu proizvodnju. Core i7-14700HX, u međuvremenu, ima ukupno 20 jezgara, uključujući 4 više E-jezgra od prethodnog modela. HX čipovi 14. generacije će takođe podržavati Thunderbolt 5 i 4 veze, kao i Wi-Fi 6E i diskretni hardver za novi Wi-Fi 7 standard..

Pročitajte i:  Intel planira 1 nm proizvodnju čipova od 2027. godine

Ovi čipovi takođe imaju 24 jezgra u modelu i9-14900 od 549 dolara, koji može dostići do 5,8 GHz. Prema Intelovim merilima, Core i9-14900 nije mnogo brži od svog prethodnika 13. generacije. Što se tiče Intelove platforme Core U-serije, očekujte da ćete ih pronaći u tankim računarima koji su koristili njegove prethodne čipove U-serije.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *