BIZIT plus

Vodafone i Microsoft sklopili ugovor vredan 1,5 milijardi

Veštačka inteligencija, usluge u oblaku i IoT predstavljaju ključne ciljeve ugovora.

PCPress.rs Image

Britanska kompanija će investirati 1,5 milijardi dolara u AI

Vodafone je sklopio desetogodišnje partnerstvo sa Microsoft-om. Na taj način će doneti generativnu veštačku inteligenciju, digitalne, poslovne i usluge u oblaku do više od 300 miliona preduzeća i potrošača širom svojih evropskih i afričkih tržišta.

Britanska kompanija će investirati 1,5 milijardi dolara u veštačku inteligenciju usmerenu ka korisnicima. Ta tehnologija će biti razvijena pomoću Microsoft-ovih tehnologija Azure OpenAI i Copilot-a i zameniće fizičke data centre jeftinijim i skalabilnim Azure uslugama u oblaku.

Zauzvrat, Microsoft će postati vlasnik udela u Vodafone-ovoj upravljivoj platformi za IoT. Platforma bi trebalo da funkcioniše nezavisno do aprila. Zatim, Microsoft će pomoći u proširenju Vodafone mobilne finansijske platforme u Africi.

Margherita Della Valle, izvršna direktorka Vodafone-a, je pod pritiskom da vrati grupu na rast profita. Ona je očigledno prepoznala priliku da pomogne digitalizaciji preduzeća, napominjući u maju da tržište koje se može adresirati vredi 140 milijardi eura.

Margherita je potpisala sporazum sa predsednikom i izvršnim direktorom Microsoft-a, Satya Nadell-om. On je navela da će ovaj sporazum “ubrzati digitalnu transformaciju poslovnih korisnika, posebno malih i srednjih preduzeća”.

Pročitajte i:  Održana konferencija „Internet dijalog 2024“ posvećena veštačkoj inteligenciji

Luka Mucic, glavni finansijski direktor Vodafone-a, izjavio je da će liderstvo Microsoft-a u veštačkoj inteligenciji, podržano partnerstvom sa OpenAI kompanijom, transformisati korisničke usluge telekomunikacione kompanije.

“To je deo koji će stvarno privući svakog našeg korisnika”. On je dodao da će TOBi chatbot, podržan veštačkom inteligencijom, pružiti doslednije i inteligentnije odgovore na upite.

IoT resursi su ključni

Ova tehnologija će pomoći osoblju za korisničku podršku Vodafone-a. Poboljšaće se produktivnost i kvalitet razgovora, umesto da se ljudi zamene veštačkom inteligencijom.

Judson Althoff, glavni komercijalni direktor Microsoft-a, rekao je da je snaga Vodafone-a u IoT-u i finansijskim uslugama strateški važna.

“IoT resursi su ključni u zadovoljavanju održivih potreba mnogih naših korisnika pogotovo u sektorima gde je teško smanjiti emisije ugljenika i negativne uticaje na životnu sredinu”.

Microsoft koristi “digital twins” platformu kako bi kreirao digitalne replike proizvodnih okolina. Ove digitalne replike omogućuju modeliranje stvarnih proizvodnih procesa, sistema i okoline.

Vodafone-ov IoT sklop nam omogućuje da uđemo u te okoline, modelujemo ih, kreiramo veliko skladište podataka i koristimo AI kako bismo pomogli korisnicima da ispune svoje ciljeve održivosti“.

Pročitajte i:  Meta u aprilu dodaje AI u Ray-Ban naočare 

Mobilna platforma za novac M-PESA kompanije Vodafone posluje u Keniji, Tanzaniji, Južnoj Africi i drugim afričkim zemljama. Platforma ima iste ciljeve kao i Microsoft u toj regiji a to je digitalna pismenost.

“Radujemo se donošenju mogućnosti generativne veštačke inteligencije kako bismo pomogli korisnicima da donose inteligentnije finansijske odluke”, rekao je Judson.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,