BIZIT plus

Intel otkrio novu ranjivost u okviru svojih procesora

Intel je otkrio novu potencijalno opasnu ranjivost u okviru svojih procesora, koja bi mogla da bude odgovorna za curenje osetljivih podataka. Ovo je treći put da se govori o ugroženosti proizvoda ove kompanije od početka 2018. godine.

PCPress.rs Image

Naime, ranjivost je otkrivena u okviru Intel-ove SGX tehnologije, te je ponela ime Foreshadow. Otkrilo ju je nekoliko odvojenih grupa istraživača, te je potvrđeno da može da se eksploatiše kako bi se došlo do podataka iz memorije čipa. Software Guard ekstenzije kreirane su da bi štitile osetljive podatke, te se smatralo da nije moguće da im se pristupi, čak ni u slučajevima kada je uređaj kompromitovan na neki drugi način, da bi nova ranjivost to dovela u pitanje.

PCPress.rs Image

Iz kompanije su izdali saopštenje da ranjivost do sada nije zloupotrebljena, ali novootkriveni propusti zahtevaju unapređenje sistema kad je sigurnost u pitanju. Prema izveštajima ugrožen je tek mali broj kompjutera i servera, ali to ne znači da Foreshadow ne predstavlja opasnost, te se pridružuje tradiciji koju su u januaru započele Meltdown i Spectre.

Pročitajte i:  Intel dobija 8,5 milijardi dolara u okviru CHIPS zakona

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari: