ePlaneta

Intel planira 1 nm proizvodnju čipova od 2027. godine

Intel je na svom događaju za medije i analitičare objavio da je dodao Intel 14A u svoj roadmap. To znači da kompanija planira da krene sa 1.4 nm proizvodnim procesom, a očekivani datum je 2026. godine. Pored toga, data je još jedna bitna informacija – očekivanje Intel 10A (1 nm proizvodnog procesa) već godinu dana nakon toga.

PCPress.rs Image

Ovo znači da je Intel krenuo sa veoma agresivnom strategijom unapređenja procesa proizvodnje, pošto se očekuje da će kompanija iz godine u godinu pomerati granice – Intel 18A, 1.8 nm proces proizvodnje će (verovatno) započeti već sledeće godine, 1.4 nm proces godinu dana kasnije, a 1 nm 2027. godine. Ukoliko uspe u tim naporima, Intel veruje da će uspeti da pretekne svog glavnog rivala, TSMC, koji planira da 2025. godine pokrene 2 nm proces proizvodnje, a 2026. godine 1.4 nm.

Kompanija nije objavila detaljnije informacije o Intel 14A i Intel 10A procesima. Prema nezvaničnim „insajderskim informacijama“ Intel ne smatra proces „novim nodom“ ukoliko ne donosi poboljšanje od bar 15 odsto u efikasnosti i performansama u odnosu na svog prethodnika. Zato su najavljene i nove „evolucije proizvodnih procesa“ za postojeće nodove, kojima će se poboljšati performanse. Intel 14A proces će takođe imati taj „međukorak“, nazvan Intel 14A-E, koji će se pojaviti 2027. godine, odnosno uporedo ili u slično vreme kad i Intel 10A.

Pročitajte i:  AMD ostvaruje značajne dobitke u segmentu desktop CPU-a u odnosu na Intel u prvom kvartalu 

Navedeno je i da će u budućnosti Intel raditi da se AI integriše u svakoj fazi procesa proizvodnje čipova. Pored upotrebe veštačke inteligencije za zadatke projektovanja i predviđanja, planira se upotreba robota nazvanih „Koboti“ (kolaborativni roboti), koji mogu da rade u sadejstvu sa ljudima.

Izvor: ExtremeTech

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,