BIZIT plus

Intel planira da sledeće godine započne 2nm proces proizvodnje čipova

Već neko vreme Intel zaostaje za svojim glavnim konkurentom, TSMC, kada se radi o procesu proizvodnje čipova. Da bi preokrenuo tu situaciju, Pat Gelsinger, CEO Intel-a, pokrenuo je agresivnu IDM 2.0 strategiju koja uključuje kretanje kroz pet nodova u četiri godine. Cilj je da zahvaljujući tome, Intel „preskoči“ svoje konkurente i da dođe na vodeću poziciju u proizvodnji čipova. Sa današnje tačke gledišta, izgleda da je ta strategija uspešna i da se kompanija drži zacrtanih rokova.

PCPress.rs Image

To možemo da zaključimo iz nedavne izjave jednog od potpredsednika kompanije, Sanjay Natarajana, koji je objavio da se Intel sprema da sledeće godine započne masovnu proizvodnju 2nm čipova. Taj proces proizvodnje kompanija je nazvala 20A.

Teoretski, ako se to dogodi, Intel bi ponovo došao na vodeću poziciju i na mesto lidera u minijaturizaciji proizvodnje. TSMC je tek uspeo da obezbedi stabilnu proizvodnju 3nm čipova i ne očekuje se da će preći na 2nm proces pre 2025. godine (mada postoje nezvanične informacije da bi se to moglo desiti i 2026. godine). Samsung je takođe u toj trci, mada su i oni najavili 2nm čipove za 2025. godinu. Interesantno je da je ova kompanija objavila da su oni svu svoju pažnju usmerili na TSMC kada su pravili planove za 2nm čipove, što znači da nisu smatrali da će Intel biti dostojan takmac i kredibilna „pretnja“.

Pročitajte i:  Povećajte kapacitet RAM memorije Asus-ovim ažuriranjem BIOS-a za Intel i AMD matične ploče

Ukoliko Intel započne 20A proizvodnju tokom sledeće godine, to će im omogućiti da predstave 2nm desktop procesore već u drugoj polovini godine. To bi najverovatnije mogao da bude Arrow Lake. Za razliku od Meteor Lake arhitekture, koja je zasnovana na Intel 4 (7nm) procesu proizvodnje), Arrow Lake će se proizvoditi sa RibbonFET gate-all-arround (GAA) tranzistorima, umesto FinFET tranzistora.

Uskoro ćemo saznati šta će se od toga desiti. Ukoliko Intel uspe da napravi 2nm čipove u narednih šest meseci, dobiće najmanje godinu dana prednosti u odnosu na TSMC, pa će se Gelsigerova vizija o povratku kompanije na tron, ostvariti.

Izvor: ExtremeTech

Facebook komentari: