Intel planira da ukine BIOS do 2020.

Intel intenzivno radi sa proizvođačima matičnih ploča na uklanjanju podrške za stare (legacy) BIOS-e i prelasku na novu (UEFI) platformu za krajnje i poslovne korisnike koja će nakon 2020. godine definitivno izgubiti podršku za kompatibilni modul – CSM. Intel će se do 2020. godine u potpunosti prebaciti na UEFI upravljački softver kada je u pitanju podrška i upravljanje matičnim pločama.

PCPress.rs Image

Gubitak CSM podrške znači kraj mogućnosti izvršavanja 32-bitnih operativnih sistema na hardveru novijeg datuma, kao što je slučaj sa 32-bitnim verzijama Windows OS-a i Linux distribucija. CSM (compatibility support module) je komponenta sistema koja dozvoljava pokretanje i izvršavanje operativnog sistema koji ne prepoznaje prisustvo UEFI upravljačkog softvera na hardveru novijeg datuma. Još uvek ćete moći da koristite 32-bitne softvere jer WoW64 modul koji omogućava pokretanje 32-bitnog softvera na 64-bitnim verzijama Windows OS-a će i dalje biti prisutan.

Nedostatak CSM-a će takođe uticati i na uređaje sa 16-bitnim OpROM-om, kao što su stariji mrežni adapteri i stariji RAID HBA-ovi. Moraćete da zavisite od programa zasnovanih na OS-u da biste konfigurisali te uređaje. Novije verzije Windows Secure Boot-a će zahtevati UEFI Class 3 uređaje da bi funkcionisali.

Pročitajte i:  Intel izdao saopštenje o CPU problemima, optužuje proizvođače matičnih ploča 

Izvor: TechPowerUp

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,