Kompanija Tencent premašila Facebook po tržišnoj vrednosti

Kineski tehnološki div Tencent, je dostigao tržišnu vrednost više od 500 milijarde dolara, čime je nadmašio globalno popularni Facebook. Kineska kompanija čije poslovanje između ostalog obuhvata društvene mreže i video igre, s vrednošću više od 500 milijardi dolara, je trenutno jedna od pet najvrednijih kompanija na globalnom nivou. Nadmašuje Facebook, međutim, to je i dalje značajno manje od vodećeg Apple-a, čija vrednost iznosi 873 milijarde dolara.

PCPress.rs Image

Takođe u ponedeljak, Tencent je pretekla Alibabu i postala prva kineska tehnološka kompanija koja je obeležila tržišnu kapitalizaciju u vrednosti od preko 500 milijardi dolara. Tencent se takođe nalazi malo ispod Amazonove vrednosti od 542,7 milijardi dolara. Kompanija je slabije poznata izvan Kine, međutim na domaćem tržištu najprepoznatljivija je po aplikaciji za besplatne pozive i slanje multimedijalnog sadržaja WeChat, koja takođe beleži značajan rast kao platforma za plaćanje. Akcije kompanije izlistane na berzi u Hong Kongu ove godine udvostručile su svoju vrednost, a zarade od njih redovno nadmašuju očekivanja. Kompanija Tencent je poznat i po proizvodnji igara za mobilne telefone, te kao vlasnik značajnog udela u Snapchat-u.

Pročitajte i:  Apple, Google i Meta prvi na udaru DMA zakona 

PCPress.rs Image

Tencent je uložio i značajna sredstva u indijsku platformu za usluge prevoza Ola, koja je prošlog meseca objavila da je prikupila ukupno 1,1 milijardu dolara svežeg kapitala za širenje poslovanja. Osim Tencenta, od značajnijih ulagača spominje se i japanska banka Softbank. Predsednik uprave kineskog Tencenta Martin Lau tom prilikom je kazao da će ulaganjem u Olu njegova kompanija postati deo brzorastućeg sektora usluga naručivanja prevoza u Indiji.

Izvor: Bloomberg

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , ,