Intel planira otpuštanje radnika zbog slabe prodaje računara

Intel planira značajno smanjenje broja zaposlenih, koje se verovatno broji u hiljadama. Kompanija se suočava sa usporenim rastom tržišta personalnih računara.

PCPress.rs Image

Otpuštanja će uslediti već ovog meseca

Intel-ova odeljenja koja uključujući grupu za prodaju i marketing, mogli bi da dožive smanjenje za oko 20 odsto osoblja, navodi se u saopštenju.

Prema izveštajima, kompanija je od jula meseca imala 113.700 zaposlenih. Kompanija je u julu smanjila svoju godišnju prodaju i prognoze profita nakon što su nedostajale procene za rezultate u drugom kvartalu.

Visoka inflacija i ponovno vraćanje u kancelarije i škole doveli su do toga da ljudi troše manje novca na računare. Situacija je bila totalno drugačija tokom pandemije koronavirusa.

Takođe, proizvođači čipova su pod pritiskom zbog ograničenja usled koronavirusa na ključnom tržištu u Kini. Takođe, sukob u Ukrajini doveo je do zastoja u lancu snabdevanja i takođe opteretio potražnju.

Intel-ov glavni izvršni direktor Pat Gelsinger objavio je memorandum zaposlenima u kompaniji u kojem su navedeni planovi za kreiranje internog modela koji se odnosi na sistem između spoljnih kupaca i proizvodne linije kompanije.

Pročitajte i:  SAD povlači licence Intela i Qualcomma za prodaju čipova kompaniji Huawei

Jedan od najvećih svetskih proizvođača čipova po ugovoru je TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing). Intel je do sada uglavnom proizvodio čipove koje je sam dizajnirao.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,