ePlaneta

Intel počeo isporuku prve Iris Xe diskretne grafike za desktop

Intel-ova prva grafička karta za desktop računare, Iris Xe, uskoro će se naći na tržištu. Za sada će ona biti dostupna u OEM varijanti, za gotove računare korisnici mogu da kupe u prodavnici. Prvi put za ovu grafiku čuli smo na CES-u 2020. godine, a prvi laptop računari sa Iris Xe Max grafičkim čipom pojavili su se u oktobru.

Intel iris xe

Intel grafika konačno na tržištu

Sada je došlo vreme da se Xe GPU za desktop nađe na tržištu, mada korisnici još uvek ne mogu da je kupe samostalno. Intel ove grafičke karte za sada šalje proizvođačima koji prodaju kompletne desktop mašine, prvenstveno za poslovne namene, ali i za krajnje korisnike. Grafičke karte su zasnovane na Tiger Lake integrisanom GPU-u i imaju gotovo iste karakteristike kao i laptop varijante. Ako se pogleda detaljnije, varijanta za desktop računare ima čak za nijansu lošije specifikacije od varijante za prenosne računare.

Desktop verzija GPU-a ima tri video izlaza, podršku za HDR i 4 GB LPDDR4x memorije. Namenjena je nižoj tržišnoj klasi računara, za korisnike koji ne traže moćne komponente za gaming. Očigledno je da se Intel sa ovom grafikom odlučio za kvantitet, jer je ta klasa računara najprodavanija. Da ne bude zabune, Intel je tokom prošle godine objavio da radi i na GPU-u za gamer-e, koju je nazvao Xe-HPG, koja će podržavati hardverski akcelerisan ray-tracing i GDDR6 memoriju. Njeno pojavljivanje na tržištu očekuje se kasnije u toku ove godine.

Pročitajte i:  Intel se približava rešenju, ali još uvek nema odgovor na problem sa Raptor Lake procesorima

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,