ERP 2024

Intel predstavlja planove u oblasti računarstva visokih performansi

PCPress.rs ImageTokom Međunarodne konferencije superračunarstva (ISC), kompanija Intel Corporation objavila je planove o predstavljanju novih proizvoda zasnovanih na arhitekturi Intel Many Integrated Core (MIC) koja će stvoriti platforme sposobne da izvedu bilione izračunavanja u sekundi, dok će zadržati prednosti koje nude standardni procesori kompanije Intel.
Namenjen segmentu računarstva visokih performansi kao što su otkrića, naučna istraživanja i finansijske ili klimatske simulacije, prvi proizvod pod kodnim imenom ”Knights Corner” biće napravljen u Intel-ovom 22 nanometarskom proizvodnom procesu – tranzistorske strukture koje zauzimaju 22 milijarditih delova metra – i u skladu sa Murovim zakonom smeštaju desetine Intel-ovih jezgara na jednom čipu. Dok će velika količina zadataka biti najbolje izvršavana na nagrađivanim Intel-ovim procesorima Xeon, Intel-ova arhitektura MIC će doneti nove mogućnosti za visok nivo paralelizma u izvršavanju aplikacija.
Industrijski dizajn i razvojni alati pod kondim nazivom „Knights Ferry” su na putu ka izabranim razvojnim inženjerima, a početkom druge polovine 2010. godine Intel će proširiti program kako bi obezbedio veliki broj razvojnih alata namenjenih arhitekturi MIC. Uobičajeni Intel-ovi softverski alati i tehnike optimizacije između arhitekture MIC i procesora Intel Xeon podržaće raznovrsne modele programiranja koji će staviti neverovatne performanse u ruke naučnika, istraživača i inženjera, dajući im mogućnost da skrate potrebno vreme da bi se došlo do novog otkrića. Arhitektura Intel MIC zasnovana je na nekoliko projekata kompanije Intel, uključujući ”Larrabee,” i istraživačke projekte Intel-ovih laboratorija, poput projekta Single-chip Cloud Computer.
CERN openlab tim je uspeo da prebaci kompleksni C++ paralelni test na softversku platformu Intel MIC za samo nekoliko dana,” izjavio je Svere Jarp, tehnički direktor kompanije CERN openlab. “Poznati model hardverskog programiranja omogućio nam je da pokrenemo softver za mnogo kraće vreme od očekivanog.”
„Procesori Intel Xeon i naši novi proizvodi zasnovani na Intel-ovoj arhitekturi Many Integrated Core će još više pomeriti granice nauke i pronalazaka, dok Intel ubrzano radi na pronalaženju rešenja za neke od najvećih izazova današnjice,” izjavio je Kirk Skaugen, potpredsednik i generalni direktor Intel-ove grupe Data Centre. „Intel-ova arhitektura MIC će obogatiti naše vodeće HPC proizvode i rešenja koja se već nalaze u više od 82 odsto vrhunskih svetskih superkompjutera.”

Pročitajte i:  Naredne generacije Intel-ovih procesora mogu vas zbuniti svojim imenima 

Top500

Tridesetpeto izdanje Top500 liste, koje je najavljeno na konferenciji ISC, pokazuje da Intel nastavlja da predstavlja značajnog igrača, kada je reč o računarstvu visokih performansi, sa 408 sistema (ili približno 82 odsto) zasnovanih na Intel-ovim procesorima. Više od 90 odsto quad-core sistema koristi Intel-ove procesore, a serija procesora Intel Xeon 5500 uvećava svoje prisustvo na 186 sistema, u poređenju sa 95 sistema koliko ih je bilo na prethodnoj listi. Čipovi koje proizvodi Intel, pokreću gotovo polovinu od 50 najjačih sistema na svetu.
Polugodišnju TOP500 listu superračunara formiraju Hansa Meuer sa Univerziteta u Manheim-u, Erich Strohmeaier i Horst Simon iz istraživačkog centra „National Energy Research Scientific Computing Center” koji deluje u okviru Američkog Ministarstva za Energetiku i Jack Dongarra sa Univerziteta u američkoj državi Tenesi. Kompletan izveštaj je dostupan na  adresi http://www.top500.org/.

Nova exascale laboratorija

Kako bi se izašlo u susret izazovu upravljanja simulacijama velikih srazmera, gde se govori o multi petaflops i exaflops opusu računarstva, kompanije Intel, Forschungszentrum Julich (FZJ) i ParTec će objaviti višegodišnji rad na projektu stvaranja laboratorije ExaCluster (ECL) u gradu Julich. Laboratorije će raditi na razvoju ključnih tehnologija, alatki i metoda za primenu multi petaflops i exaflops mašina, fokusirajući se na skalabilnosti i rezilijentnost tih sistema. ECL će postati najnoviji član Intel Labs Europe, mreže centara koji se bave istraživanjem i inovacijama i protežu se širom evropskog regiona.

Pročitajte i:  Upotrebljen minijaturni stimulator mozga

Izvor: Intel

Facebook komentari: