PC Press Studio

Intel predviđa promene na tržištu netbook računara

intel-logoIntel je imao veliki uticaj na stvaranje tržište netobook računara, pre svega zahvaljujući svom procesoru Atom. Stručnjaci iz ove kompanije u poslednje vreme primećuju promenu u korisničkom profilu kupaca. Zbog umerene cene, u početku su ove minijaturne računare kupovali korisnici koji pre toga nisu imali računar; sada je sve više kupaca koji netbook kupuju kao drugi (treći…) računar, ili kao računar za decu.
Sean Maloney, Intel-ov direktor prodaje i marketinga, smatra da će se kupci sve više voditi filozofijom “kada se prvi put kupuje, treba da se kupi nešto ozbiljno, računar za kuću, a posle toga sledi netbook”. Takav pomak je najpre primećen u Kini, ali se ubrzo raširio i na druge zemlje.
Nedavno je Intel izneo podatak da je zarada od procesora Atom u drugom tromesečju porasla za 65% u odnosu na prvo, tj. na 362 miliona dolara. Prodaja ostalih čipova za prenosive računare je porasla za 16,7%. Netbook računari sa Atomom su veoma popularni, i analitičari nalaze sve više pokazatelja da oni ugrožavaju standardne prenosive računare. Maloney smatra da su netbook računari, koje je Intel promovisao sa Asustek-om krajem 2007. godine, dobro pozicionirani na tržištu.

Pročitajte i:  ASUS predstavio nove gejmerske proizvode na CES 2024 sajmu

Izvor: eWeek

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,