ERP 2024

Novi USB 3.0-to-SATA bridge čipovi za daleko brže periferije

USB-3-0-War-GetsKompanije rade punom parom na spremanju za dolazeće standarde za periferije, ali i SATA interfejs. Tokom nekoliko dana kompanije Fujitsu i LucidPort su predstavile nekoliko USB 3.0-to-SATA bridge čipova, koji će se koristiti u narednim generacijama flash drajvova i eksternih diskova, kao i kod drugih periferija. Ipak, najviše koristi od novog standarda, koji bi trebao da dramatično poveća protok, bi trebali imati upravo nabrojani uređaji. Čisto teorijski gledano, protok će biti povećan sa 60 MB/s na 625 MB/s sa novim standardom. Praksa je, ipak, nešto drugačija.

U praksi, najveći broj eksternih diskova i flash drajvova nude transfere do 35 MB/s, a sami transferi se kreću između 25 i 35 MB/s. Aktuelni modeli koriste USB 2.0-to-SATA bridge čipove. Sa druge strane, tipične brzine transfera na internim hard diskovima su od 80 do 100 MB/s, pri čemu se ta cifra uvećava u slučaju korišćenja specijalnih hard diskova sa bržom rotacijom ploča, dok u slučaju korišćenja solid state drajva transferi mogu premašiti i 200 MB/s.

Pročitajte i:  LC Power LC-HUB-C-MULTI-7-M2: Ko ne plati na mostu, plati na ćupriji

LucidPort je najavio svoj USB300 čip, za koji tvrdi da će u prvoj generaciji omogućiti brzine transfera od 210 MB/s korišćenjem standardnog USB Mass Storage Class transfer protokola. Drugim rečima, već u prvoj generaciji bismo mogli eksterne drajvove sa ovakvim transferima. Tu neće biti kraj, već bi dodatna unapređenja trebala doći do izražaja sa usavršavanjem proizvoda, kao i sa dolaskom USB Attached SCSI interfejsa. Fujitsu je već demonstrirao svoj  MB86C30 kontroler, koji je radio na brzinama od oko 200 MB/s. U kompaniji LucidPort kažu da će sa UAS (USB Attached SCSI) interfejsom biti moguće ostvariti brzine od 336 MB/s. To u praksi znači da će u tom trenutku diskovi biti limitirani aktuelnim SATA 3 Gbps standardom, a ne USB kontrolerima i njihovim performansama – makar u teoriji. Nažalost, nije predviđen direktan prelazak na USB 3.0-to-SATA 6 Gbps čipove koji bi zadržali kompatibilnost unatrag sa SATA 3 Gbps standardom, ali šta je tu je. Ostali proizvođači, među kojima i Faraday Electronics i PLX Technologies, bi trebali da uskoro predstave svoja rešenja. Ipak, jedno je sigurno – neke nove generacije flash drajvova i eksternih diskova bi trebale doneti višestruko brže tranfere u odnosu na sadašnje modele. Da li će povećanje cena biti proporcionalno, ostaje nam da nagađamo.

Pročitajte i:  LC Power LC-HUB-C-MULTI-7-M2: Ko ne plati na mostu, plati na ćupriji

Izvor: Behardware

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,