Intel proširuje platforme zasnovane na procesorima Intel Atom

PCPress.rs ImageKompanija Intel Corporation je na sajmu CeBIT u Hanoveru predstavila prvu platformu zasnovanu na procesoru Intel Atom, optimizovanu za umrežene kućne uređaje i male kancelarijske uređaje za skladištenje podataka.

Energetski efikasna platforma sastoji se od jednojezgarnog procesora Intel Atom D410 ili dvojezgarnog D510 i I/O kontrolera Intel 82801IR i omogućava performase i input/output (I/O) konektivnost neophodnu za zahteve vodećih prodavaca uređaja za skladištenje podataka kao što su LaCie, LG Electronics, QNAP, Synology i Thecus

         Kućni server i SOHO umreženi uređaji za čuvanje podataka (network-attached storage – NAS) podržani su novom platformom zasnovanom na procesoru Intel Atom kao centralnoj jedinici koja organizuje, upravlja, štiti i razmenjuje dokumente, slike, video i muzičke sadržaje za kuću ili male kancelarije. Ovo čini mogućim čuvanje digitalnih sadržaja na bezbedan način i način na koji oni postaju dostupni bilo kada i bilo gde.

„NAS sisteme su tradicionalno upotrebljavale kompanije da bi upravljale i čuvale i pristupale podacima” kaže Seth Bobroff, generalni menadžer grupe Intel Data Center, odeljenja za uređaje za skladištenje. „Danas, domaćinstva i male kancelarije imaju veliki broj desktop, laptop i nettop računara i mobilnih telefona koji stvaraju i koriste digitalne sadržaje. Ovaj napredak u mobilnosti, zajedno sa eksplozivnim rastom količine podataka i medija stvara potrebu za centralizovanim i pojednostavljenim mrežnim rešenjem za skladištenje za kućne i male kancelarije.”
Sa više od 50 odsto uštede energije i unapređenim performansama u poređenju sa prethodnom generacijom procesora Intel Atom uparenih sa kontrolerom Intel 82801IR I/O, prodavcima je omogućeno da ponude isplativ a opcijama bogat i veoma pouzdan sistem koji može odgovoriti potrebama razvijajućeg tržišta uređaja za kućne i male kancelarije.
 
„Predstavljanje procesora Intel Atom jeste ključni napredak koji će iz korena promeniti kapacitet rešenja za skladištenje podataka kompanije LaCie na ključnim tržištima” izjavio je Erwan Girard, menadžer odeljenja professional business, u kompaniji LaCie. „Veoma smo zadovoljni što ćemo biti u prilici da sarađujemo sa kompanijom Intel i iskoristimo ovu novu tehnologiju kako bismo ponudili novi nivo moćnih karakteristika našim potrošačima.”

Pročitajte i:  Intel izdao saopštenje o CPU problemima, optužuje proizvođače matičnih ploča 

Zasnovan na procesoru Intel Atom D510, uređaj N4B2 NAS kompanije LG izvodi brzo „čitanje” i „pisanje” datoteka sa velikom količinom podataka i omogućava da 20 korisnika istovremeno koristi podatke visoke definicije (30 Mbps) u okviru lokalne mreže.  
„Kako multimedijalne biblioteke rastu, tako raste i potreba za sigurnim i velikim uređajima za skladištenje podataka,” izjavio je Dong-Keun Lee, potpredsednik u odeljenju DS Division, kompanije LG Electronics. „Umreženi uređaji za skladištenje podataka postali su više od običnih fensi disk drajvova. Sada su oni sigurna skladišta za vaše neponovljive fotografije, pesme i dokumenta. Sa inovativnim i brzim karakteristikama za procesuiranje podataka modela N4B2, pojavljujemo se kao lider u ovom segmentu.”

Nova platforma ima šest PCI Express slotova, 12 USB 2.0 portova, funkciju port multiplier i portove eSATA koji omogućavaju proizvođačima da dodaju periferne uređaje i prošire kapacitet uređaja za skladištenje podataka. Platforma takođe podržava funkciju “hot plug” za jednostavno povećanje kapaciteta  i integrisani gigabit Ethernet MAC kontroler za poboljšane transfere podataka ka kućnom serveru i od njega. Platforma takođe nudi mogućnost za podršku operativnih sistema Microsoft Windows Home Server i Linux.
Dodatne informacije su dostupne na adresi www.intel.com/go/storage.
 
Procesori Intel Atom u osnovnim uređajima

Pročitajte i:  Qnap TS-433: NAS na AI steroidima

Kompanija Intel je takođe predstavila dva jednojezgarna procesora Atom, N450 i D410, i prvi dual-core procesor Atom D510, namenjen ugradnim uređajima. Sa sedmogodišnjom garancijom, ugradne platforme zasnovane na ovim procesorima idealne su za male, energetski efikasne uređaje.
Ova tri procesora dolaze u paru sa I/O kontrolerom dizajniranim za tržište ugradnih uređaja – Intel 82801HM I/O – za rešenja sa dvačipa koja omogućavaju bogate I/O sposobnosti i daju fleksibilnost uz pomoć high-bandwidth interfejsa, uključujući PCI Express, PCI, SATA i USB 2.0.

Više informaicja o Intel Atom procesorima namenjenim ugradnim uređajima možete pronaći na adresi www.intel.com/pressroom/kits/embedded.

Izvor: Intel

Facebook komentari: