Intel šalje „Celeron“ i „Pentium“ u penziju

Intel skoro 30 godina koristi brendove „Celeron“ i „Pentium“ za svoje proizvode nižeg ranga. Oni se i danas nalaze, uglavnom u laptop računarima. Međutim, kompanija je odlučila da u budućnosti ukine oba brenda, pa će low-end procesori za laptop računare ubuduće nositi ime „Intel Processor“. Promena će postati aktivna tokom 2023. godine, a pomoći će Intel-u da pojednostavi označavanje linija svojih procesora.

intel

Za sada nema informacija da li će Intel tu praksu primeniti i kod desktop procesora, posebno pošto se zna da su najnoviji Celeron i Pentium modeli predstavljeni ove godine. Jedino je sigurno da neće predstavljati nove desktop procesore pre drugog kvartala sledeće godine.

Moramo da kažemo da ova odluka nije (pre)veliko iznenađenje. Celeron i Pentium imena su već decenijama sinonimi za low-end procesore, a praktične razlike između njih za prosečnog korisnika nisu mnogo vidljive. Za njih je uglavnom bilo dovoljno da znaju da li u imenu procesora piše „Core“ ili ne, i po tome su mogli da znaju da li je u računar ugrađen procesor više ili niže klase. Uostalom, korisnici koji žele laptop niže klase, ne razmišljaju mnogo o tome koji procesor je unutra, već kolika je cena računara, pa stoga ni isticanje pomenutih brendova nije od krucijalnog značaja prilikom kupovine.

Pročitajte i:  Povećajte kapacitet RAM memorije Asus-ovim ažuriranjem BIOS-a za Intel i AMD matične ploče

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,