Teslina gigafabrika proizvela 10.000 Modela Y

Tesla je prešla još jednu značajnu prekretnicu u proizvodnji.

PCPress.rs Image

Još jedan rekord za Teslu

Prema izveštajima Electrek-a, kompanija je navela da je njega gigafabrika u Teksasu proizvela 10.000 SUV Modela Y. Ovo bi mogla biti dobra vest za one koji se nadaju da će sledeće godine kupiti novi Cybertruck.

Tesla planira da započne proizvodnju prvenstveno u Teksasu. Kompanija je prvobitno navela da će početi masovnu proizvodnju 2021. godine, ali je potom odložila poćetak za 2022.godinu a zatim za 2023.godinu.

Prema izveštajima, jedan od razloga zašto Teslin novi EV još uvek nije stigao jesu baterijske celije nove generacije oznake 4680. Naime, 2020.godine izvršni direktor, Elon Musk rekao je da će tehnologija dovesti do toga da će EV vozila koštati manje od automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Međutim, Tesla i njen partner za proizvodnju baterija Panasonic tek treba da započnu masovnu proizvodnju baterijskih ćelija.

Zbog toga je prekretnica sa modelom Y zanimljiva. Tesla je u aprilu počela da prodaje novi model SUV-a koji koristi 4680 baterijske ćelije.

Pročitajte i:  Ukradena Teslina tehnologija baterije prodata je na Youtube

Novi model može da pređe oko 450km sa jednim punjenjem i njegova početna cena iznosi 59.990 dolara. Tesla nije navela koliko je novih modela do sada proizvela.

Međutim, prema izveštajima Electrek-a procenjuje da Teslina Gigafabrika trenutno proizvodi više od 1.000 modela Y svake nedelje. Prema svim izgledima, fabrika je verovatno na putu da počne da proizvodi 2.000 novih modela svakih sedam dana.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: