Intel: štedljivi Pineview procesor

Pineview_Moblin_disclosure_Page_09 Intel je danas objavio prve detalje o narednoj generaciji Intel Atom procesora (pod kodnim imenom Pineview) i platformi (pod kodnim imenom Pine Trail), čija će isporuka početi krajem ove godine. Intel je takođe objavio da je beta verzija projekta 2.0 Moblin operativnog sistema namenjenog netbukovima, nettopovima, mobilnim internet uređajima i koja će imati primenu u sistemima zabavnog sadržaja namenjenih vozilima sada dostupna za preuzimanje na adresi www.moblin.org. Moblin projekat karakteriše bogat korisnički interfejs, brzi odziv sistema i kratko vreme butovanja. Intel je predstavio i novosti vezane za Atom, netbukove i nettopove.

Rast prodaje netbukova je veliki, a većina sistema koji se danas isporučuju zasnovani su na Atom procesoru. Netbukovi su prihvaćeni kao nova kategorija i njihova prodaja beleži stalni rast, dok se za nettopove očekuje da zabeleže još veći rast prodaje tokom ove godine. Do sada, Intel je predstavio gotovo 300 različitih uređaja baziranih na netbuk i nettop arhitekturi.

Oba modela, i Pine Trail M (netbuk) i Pine Trail D (nettop) su predstavljeni na današnjem brifingu. Pine Trail će imati unapređene performanse, nižu stopu zagrevanja, smanjenje prosečne količine energije za duži radni vek baterije i uvećanu frekvenciju rada grafičkog jezgra (u varijanti za netbuk verzije). Takođe, Pine Trail ce biti integrisano rešenje, sa grafičkim i memorijskim kontolerom na procesoru što će rezultirati smanjenom ukupnom potrošnjom energije i nižim troškovima eksploatacije.

Pročitajte i:  Neki Intel procesori izgubili su skoro 9% performansi gotovo preko noći

Izvor: MMD CEE

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,