Internet Explorer u defanzivi

firefox35newU početku su rat vodili Internet Explorer i Netscape; zatim je došao period dominacije Explorer-a koji je trajao destak godina, a onda su počeli da se pojavljuju novi konkurenti. Mozzila Firefox i Google Chrome su dovoljno sazreli da se snažno suprostave Explorer-u.
Štaviše, najnovije analize pokazuju da oni prelaze u vođstvo. U martu ove godine, Internet Explorer je zauzimao 65,8% tržišta Web browser-a (verzije 6, 7 i 8 zajedno). Međutim, samo tri meseca kasnije, učešće na tržištu je palo na 54,4%.
Ovo je veliki pad, a pretpostavlja se da su unapređenja koja su su donele nove verzije Firefox-a, Chrome-a i Apple-ovog Safari-ja glavni razlog. Sasvim je moguće da če kroz tri meseca Firefox (3.0 ili 3.5) imati veći tržišni udeo od najnovije verzije Internet Explorer-a.
Trenutno se IE8 dobro drži, sa rastom od 16,8% u odnosu na mart kada se zvanično pojavio, ali i Firefox beleži veliki rast. Ono što je nepovoljno po Internet Explorer, jeste činjenica da se korisnici koji pređu na neki drugi browser, retko vraćaju na IE. Tako da, ukoliko Microsoft ne uvede značajne novine u sledeću verziju, trend gubitka pozicija na tržištu će verovatno biti nastavljen.

Pročitajte i:  Procesor Axion: Google objavljuje svoj prvi CPU baziran na Arm-u

Izvor: I4U news

Facebook komentari: