ERP 2024

PKS: Potencijali u IT industriji

PKSInfo-0709 U Srbiji se godišnje otvori oko 250 informatičkih preduzeća, a više od polovine tog broja bavi se kompjuterskim programiranjem. Broj IT kompanija povećava se za 20 odsto svake godine

IT industrija u Srbiji je mala, ali ima velike potencijale. Jedan od njih je i autsorsing u informatičkoj delatnosti koji obuhvata izradu projekata informacionih sistema, zatim, izradu aplikativnih softvera, računarskih servisa, otvaranje stranih filijala za proizvodnju softvera u Srbiji, otvaranje naših filijala u drugim državama. Još veće uspehe možemo postići ukoliko strane partnere ubedimo da je Srbija najbolje mesto za razvoj softvera, ako poboljšamo obrazovanje kadrova, ako kompanije uvedu međunarodno priznate sertifikate, kao i ako napravimo svoje robne marke u ovoj oblasti, rečeno je u Privrednoj komori Srbije. Na okruglom stolu koji je organizovan pod nazivom ”Kako razvijati interes za autsorsing u informatičkim delatnostima”, pomoćnik ministra za telekomunikacije i informaciono društvo Nebojša Vasiljević, naglasio je da je autsorsing veoma važna komponenta za razvoj informacionog društva, ali da nije statistički izražena.

Andrija Bednarik iz SIEPE ocenio je da je autsorsing delatnost u kojoj naše kompanije mogu da ostvare najveći uspeh, jer je internet omogućio bilo kojoj kompaniji da bude konkurentna na globalnom tržištu. Trebalo bi mnogo više da promovišemo mogućnosti za autsorsing, da registrujemo firme koje ostvaruju prihode po ovom osnovu, zatim da napravimo bazu podataka svih firmi i usluga koje mogu da ponude, rekao je Bednarik. On je podsetio da je SIEPA davala bespovratna finansijska sredstva kao pomoć izvoznicima u ovoj oblasti, ali da je podeljena samo polovina sredstava iz budžeta.

Pročitajte i:  Nestaju mnoge web stranice nastale između 2013. i 2023.

Jelena Jovanović, sekretar Udruženja informatičke delatnosti PKS, je ocenila da ukoliko se govori o autsorsingu na državnom nivou potrebno je najpre prepoznati aktere i njihove kapacitete.

U državi se priča uglavnom o izvozu proizvoda i deficitu u robnoj razmeni, a jako malo o izvozu usluga. Neophodno je da što bolje organizujemo firme koje pružaju IT usluge i da im pomognemo da prepoznaju tržišta na kojima bi nastupile, rekla je Jovanović.

Po rečima Milovana Matijevića, IT analitičara, u Srbiji se godišnje otvori oko 250 informatičkih preduzeća, a više od polovine tog broja bavi se kompjuterskim programiranjem.

Broj IT preduzeća povećava se za 20 odsto svake godine. Očekujemo da se neće smanjivati broj preduzeća s obzirom na svetsku ekonomsku krizu, poručio je Matijević. Po njegovoj proceni, ukoliko svako preduzeće zapošljava, u proseku, po četiri stručnjaka, to znači da Srbija ima oko 1.000 IT kadrova.

Izvor: Privredna komora Srbije

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,