BIZIT plus

Internet i ćirilica

Ćirilica kao zvanično pismo Srbije se sve ređe koristi u svakodnevnom pisanju i komuniciranju. Odavno smo navikli na reklame koje su ispisane latinicom, na proizvode koji nose naslov na latinici a šta je sa Internetom?

PCPress.rs Image

Srbija ima dva zvanično registrovana domena: .rs i .срб. Domen .срб je priznat od strane međunarodne organizacije ICANN koja upravlja globalnim sistemom tekstualnih i numeričkih adresa.

.срб domen je deo porodice IDN domena i posle ruskog .рф predstavlja drugi ćirilični internet domen na svetu. Domen .срб je postao zvanično vidljiv 2011. godine. Međutim, iako je ovaj domen vidljiv na Internetu i dalje postoje brojni problemi kada je u pitanju čitanje ovog domena. Ovaj problem pokazuje da ne postoji realna volja da se i koristi ovaj domen sa jedne strane a sa druge strane nedovoljna zainteresovanost ICANN da se očuvaju sva pisma jednakim.

Jedan od glavnih problema kada je u pitanju domen .срб se odnosi na njegovo čitanje prilikom deljenja linkova ili učitavanja stranice. Naime, kada želimo da podelimo link domena .срб umesto da nam se pojavi naziv koji očekujemo dobijamo link koji izgleda na sledeći način: https://xn--80aabjfh1b0au4v.xn--90a3ac/.

Pročitajte i:  Blokiranje domena koji asociraju na poznate brendove

Kada se na Internetu sretnemo sa takvim linkom prvo pomislimo da je reč o nekom spamu ili virusu i nećemo da kliknemo na njega. A zapravo reč je o linku sajta koji se bavi čuvanjem ćirilice. Postavlja se i pitanje zašto zvanične institucije Srbije na primer poput fakulteta ili javnih uprava imaju domen koji je na latinici?

Kada je u pitanju odnos ćirilice i Interneta, postavlja se pitanje koliko mi kao korisnici zaista koristimo ćirilično pismo? Kada pišemo ćirilicom u Google pretraživaču u kojoj meri dolazimo do traženih podataka? Da li nove tehnologije na neki način brišu sva pisma osim latiničnih a mi kao korisnici to jednostavno usvajamo?

Izvor: PC Press (Marija Ljevnaić)

Facebook komentari: