Internet of Things dan u Beogradu

Kompanija Ericsson i Centar za promociju nauke obeležile su Internet of Things dan u Evropskom centru za kulturu i debatu GRAD predstavljajući IoT koncept kao i Ericssonovu viziju Umreženog društva.

IoT LED lampa
Photo: Ericsson

Internet of Things je tehnologija koja se ubrzano razvija i postaje deo svakodnevnog života prosečnog internet korisnika u kojem su svi objekti koje koristimo međusobno povezani. Danas, naše društvo je sasvim drugačija od onog od pre samo deset ili dvadeset godina. Razvoj interneta i ekspanzija mobilnih uređaja potpuno su promenili svet, i to će i dalje nastaviti da rade, rečeno je u saopštenju objavljenom ovim povodom.

„Bilo je potrebno 100 godina da se u fiksnoj mreži poveže milijardu lokacija, a samo 25 godina za povezivanje pet milijardi ljudi putem mobilnih mreža. Od 2020. godine, mi očekujemo da će više od 50 milijardi uređaja biti povezano. Sve oko nas što ima koristi od povezivanje biće povezano. Ali, u domenu tehnologije mi moramo obezbediti visoko kvalitetne mreže i odgovarajuća cloud rešenja zajedno sa naprednim sistemima za podršku kako bismo omogućili da veliki broj uređaja i samih korisnika koristi sve servise i usluge na najvišem nivou“, rekla je Milena Matić, menadžerka za strategiju i marketing iz kompanije Ericsson.

Pročitajte i:  Ericsson je stabilizovao prodaju

Demonstrirane su i konkretne primene ove tehnologije, kao što je IoT LED lampa – snagom uma i uz pomoć IoT tehnologije kontroliše se boja svetla i prikaz raspoloženja na lampi, praćenje zagađenja vazduha – Ericssonova mobilna instalacija ekoBus u Pančevu koja meri kvalitet vazduha i udružena zapažanja (Participatory sensing) – kako zajednički možemo da pratimo stanja i događaje u našoj okolini i utičemo na rešavanje problema lokalne zajednice.

Facebook komentari: