INTERPOL i Kaspersky potpisali sporazum o razmeni obaveštajnih podataka

Kompanija Kaspersky Lab još jednom je demonstrirala svoju posvećenost globalnoj saradnji u borbi protiv cyber kriminala, potpisivanjem sporazuma o razmeni obaveštajnih podataka sa INTERPOL-om. Pravni okvir je osmišljen tako da olakša i razvije saradnju između Kaspersky Lab-a i INTERPOL-a tako što će ove dve organizacije deliti informacije o pretnjama i najnovijim cyber kriminalnim aktivnostima, gde god se one pojave.

PCPress.rs Image

Kaspersky Lab je u više navrata naglašavao značaj saradnje između bezbednosnih kompanija i institucija, a stručnjaci iz ove kompanije su redovno sarađivali sa INTERPOL-om kako bi sa policijskim ustanovama u zemljama članicama podelili najnovije informacije o cyber pretnjama. Tako su, na primer, učestvovali u operaciji koju je predvodio INTERPOL, a tokom koje je identifikovano gotovo 9.000 komandnih i kontrolnih servera (C2) za botnet mreže, kao i stotine kompromitovanih web stranica, uključujući i vladine portale u regionu jugoistočne Azije (ASEAN).

Pre toga kompanija je pomagala i u sprovođenju globalne operacije koju je koordinisala INTERPOL-ova ustanova IGCI (Global Complex for Innovation) u Singapuru, a čiji je cilj bio neutralisanje botnet mreže Simda, koju je činilo preko 770.000 zaraženih računara iz celog sveta.

PCPress.rs Image

Sa druge strane, saradnja sa INTERPOL-om pomogla je stručnjacima iz kompanije Kaspersky Lab da testiraju i unaprede besplatan open source alat koji omogućava brže i lakše istraživanje cyber pretnji, te pomaže organima za sprovođenje zakona da brzo otkriju ključne artefakte nakon sprovedenog cyber napada.

Novi sporazum formalizuje razmenu podataka koji mogu da pomognu INTERPOL-u u ovim vrstama istraga, i ima za cilj da ojača postojeće odnose između dve organizacije. Konačni cilj je da  kompanija Kaspersky Lab deli informacije o istraživanjima u vezi sa cyber pretnjama koje mogu da pomognu u procesu digitalne forenzike i zaustavljanju cyber kriminalaca u sprovođenju napada.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,