Zebra

IONITY – nova mreža brzog punjenja električnih vozila u Evropi

BMW, Ford, Volkswagen, Daimler i drugi proizvođači automobila su se okupili kako bi formirali IONITY, novo partnerstvo u cilju izgradnje mreže brzog punjenja za električna vozila širom Evrope. Sa kapacitetom od 350 kW, punjači IONITY-a mogu zameniti Tesline punjače od 145 kW.

Pre nego što električna vozila mogu zaista da zamene svoje prethodnike na fosilna goriva, svetu je potrebna bolja mreža stanica za punjenje, a sada je nekoliko velikih proizvođača automobila, najavilo IONITY, zajedničko partnerstvo za razvoj i izgradnju takve mreže u Evropi. Grupa planira da izgradi mrežu stanica brzog punjenja na glavnim pravcima u Nemačkoj, Norveškoj i Austriji. Svaka stanica će imati punjače od 350 kW, a cilj je otvaranje 20 stanica do kraja 2017, a zatim povećanje ukupnog broja na više od 100 u 2018. Do 2020. godine se nadaju da će raditi 400 brzih stanica.

IONITY sigurno ima konkurenciju u Tesli, koji već ima Supercharging stanice širom Evrope i planira da ih otvori još. Bez obzira da li su u vlasništvu Tesle ili drugog proizvođača automobila, više stanica za punjenje može biti samo dobra stvar. Omogućavajući vozačima da putuju daleko u električnim vozilima, eliminišu jedan od značajnih nedostataka posedovanja električnog automobila.

Pročitajte i:  Ford obećao samo električna vozila u Evropi do 2030

“Prva panevropska mreža brzog punjenja igra ključnu ulogu u uspostavljanju tržišta električnih vozila”, rekao je izvršni direktor kompanije IONITY Michael Hajesch u saopštenju za javnost. “IONITY će isporučiti zajednički cilj pružanja brzog punjenja i mogućnosti digitalnog plaćanja, kako bi se olakšalo putovanje na daljinu”.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,